Nebojša Pongračić najbolje riješio Omegin zadatak na FOI-u

U okviru projekta FOI CORE na Fakultetu organizacije i informatike koji za cilj ima povezivanje poslovne zajednice i studenata fakuteta koji će kroz godinu-dvije biti u potrazi za poslom, Omega software je sudjelovala u kategoriji Information Technology Challenge – programiranje. 

Kategorija je obuhvaćala natjecanje u izvrsnosti kroz izradu poslovnih slučajeva studenata u području poznavanja informatičkih tehnologija.

Projektni zadatak koji je Omega software postavila studentima je „Izrada programskog rješenja za evaluaciju bazena projekata od strane uprave“, kao prvi korak u implementaciji upravljanja portfeljem projekata. Rješenje treba biti moguće implementirati u stvarnom poslovnom okruženju, a konkretne isporuke su uključile plan projekta, tehničku specifikaciju s opisom arhitekture i dizajna rješenja te samo programsko rješenje.

Motivacija Omega software za postavljanje upravo spomenutog slučaja je proizašla iz činjenice da je okosnica poslovanja tvrtke projektni pristup u multiprojektnoj okolini. Takva poslovna realnost zahtijeva strateški pristup upravljanju projektima koji podrazumijeva kontinuirano planiranje, vrednovanje, selekciju i realizaciju cjelokupnog portfelja projekata.

„Leitmotiv inicijalnog uvođenja upravljanja porfeljem projekata bila je informacija o tome kada koji projekt može početi i s kojim timom u odnosu na trenutnu alokaciju. S obzirom da je inicijalno uvođenje  otvorilo širok spektar područja za unaprjeđenje poslovanja, intenzivno radimo na primjeni daljnjih smjernica ove filozofije, a s krajnjim ciljem osiguravanja prvenstveno kvalitete projektne kulture prema našim klijentima, a potom usklađenosti portfelja s našom vizijom.“– izjavila je Mia Živković, voditeljica projekata u Omega software.

Spomenuto programsko rješenje je uspješno izradio student 3. godine Nebojša Pongračić. Glavne funkcionalnosti koje je podržao su unos podataka o projektima i strategiji firme, zadavanje parametara strategije, automatska optimizacija portfelja projekata te interaktivni alat za ručno planiranje portfelja projekata. „Rješenje je zasnovano na najnovijim tehnologijama s brzim algoritmom za optimizaciju portfelja projekata. Korišteno je korisničko sučelje nove generacije Windows Presentation Foundation) koji čini rad ugodnim. Vjerujem da je ovaj projekt za Omegu software jako koristan i da smo zadovoljili postavljene ciljeve. Izvršen je u kratkom vremenskom roku i spreman je za uporabu u realnom poslovnom okruženju“ – komentirao je student Nebojša Pongračić.