Hrvatski web projekti natječu se za europsku nagradu

Popis 260 projekata prijavljenih za sudjelovanje na prestižnom natječaju za dodjelu Europskih nagrada iz područja elektroničke uprave ove godine obuhvaća i 15 hrvatskih, objavljeno je na e-Hrvatska.

Dodjela Europskih nagrada iz područja elektroničke uprave održava se svake dvije godine u organizaciji Europske komisije i aktualnog predsjedništva Europskom unijom s ciljem identificiranja i nagrađivanja primjera najbolje prakse u korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u javnoj upravi. Ovogodišnja dodjela nagrada održat će se u okviru Ministarske konferencije o eUpravi krajem studenog u Malmöu (Švedska).

Konzorcij za dodjelu Europskih nagrada iz područja elektroničke uprave objavio je na portalu www.epractice.eu popis projekata koji su ove godine prijavljeni za sudjelovanju na ovom prestižnom natječaju. Na natječaj, koji je bio otvoren do 12. lipnja o.g., bila su pozvana sva tijela javne uprave iz zemalja članica EU, zemalja članica EFTA-e i država kandidatkinja koje aktivno primjenjuju ICT rješenja i usluge elektroničke uprave. Prema podacima konzorcija, na natječaj se prijavilo ukupno 260 projekata.

Pritom najveći broj zaprimljenih projekata dolazi iz Italije (36), Španjolske (35), Portugala (27), Turske (20), Nizozemske (16) te Hrvatske (15). Imajući u vidu kako su Italija, Španjolska, Portugal i Nizozemska na protekla dva natječaja također bile među zemljama s najvećim brojem prijavljenih projekata, najveći napredak u broju prijavljenih projekata ostvarile su zemlje EU kandidatkinje – Hrvatska i Turska.

Republika Hrvatska je prvi puta sudjelovala na dodjeli nagrada iz područja elektroničke uprave 2005. godine kada je predstavila dva projekta, a dvije godine kasnije jedan projekt. Istovremeno, Turska je 2005. i 2007. godine u sklopu natjecanja predstavila ukupno 24 projekta, po 12 projekata svake godine. Iz tog razloga povećanje broja projekata iz Hrvatske s 2, odnosno 1 na 15 projekata svakako predstavlja izuzetan napredak, jasan znak ostvarenog napretka na razvoju elektroničkih usluga javne uprave te razlog za zadovoljstvo. Riječ je o sljedećim projektima:

- Elektronički popis birača; Središnji državni ured za upravu
- e-Sudski registar; Ministarstvo pravosuđa
- Portal europske poduzetničke mreže (EEN); Hrvatska gospodarska komora
- Portal hrvatske kulturne baštine (HKBPortal); Ministarstvo kulture
- Nacionalni portal za udaljeno učenje Nikola Tesla (e-Tesla); Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet
- Hosting usluga za srednje i osnovne škole (HUSO); Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet
- e-otoci; Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet
- Internetski portal minsko-informacijskog sustava (MISportal); Hrvatski centar za razminiranje
- Informacijski Sustav SmartX-ica; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
- Investicijski portal Republike Hrvatske (CROinvest); Agencija za promicanje izvoza i ulaganja
- Elektronička prijava Obrasca R-Sm (eReg); Središnji registar osiguranika; 
- Integrirani informacijski sustav pomorstva (e-crew); Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 
- Arhivski informacijski sustav (ARHiNET); Hrvatski državni arhiv 
- Servis HITRO.HR; Vlada Republike Hrvatske
- Osobni identifikacijski broj (OIB); Ministarstvo financija

''Imajući u vidu kako su prije četiri godine za dodjelu Europskih nagrada iz područja elektroničke uprave prijavljena dva projekta, a prije dvije godine svega jedan projekt, evidentno je da je Središnji državni ured za e-Hrvatsku ove godine uspio u svojoj namjeri da motivira relevantne institucije na prijavu svojih e-projekata za ovu prestižnu nagradu. Ujedno, ostvareni broj prijava projekata iz ovog područja predstavlja potvrdu predanosti Vlade Republike Hrvatske razvoju informacijskog društva, a posebice elektroničke uprave. Zaključno, koristim ovu priliku čestitati svima koji su se prijavili na natječaj za dodjelu Europskih nagrada iz područja elektroničke uprave te im zaželjeti sreću u daljnjem postupku natjecanja. Bilo bi mi osobno zadovoljstvo vidjeti neki od 15 hrvatskih e-projekata ovjenčan nagradom iz područja elektroničke uprave!'', izjavio je po objavi popisa prijavljenih projekata državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić.

Popis prijavljenih projekata može se pronaći na portalu epractice.eu