Još nekoliko teških pitanja na intervjuu za posao

Još nekoliko teških pitanja na intervjuu za posao

Kako odgovoriti na pitanje o plaći i spremiti se za druga pitanja na intervjuu za posao, ono je što muči mnoge koje nakon raznih testiranja očekuje intervju za posao.

Najbolji način za pripremu je prolazak kroz česta pitanja na intervjuu, zbog čega nakon prvog članka s deset teških pitanja i potencijalnih odgovora na njih koji smo objavili prošlog tjedna, donosimo još pet pitanja i odgovora koje je dobro proći prije odlaska na intervju.

1. Što mislite o svom (sadašnjem) šefu?

Na ovakvo pitanje dobro je odgovoriti što pozitivnije, jer se potencijalni šef može zapitati hoćete li njega opisivati na sličan način u nekom trenutku u budućnosti.

2. Kako to da u svojoj dobi ne zarađujete više?

Na ovakvo pitanje ne treba odgovoriti braneći se, već reći kako je to jedan od razloga zbog kojih tražite novi posao.

3. Kolika bi trebala biti plaća za poziciju za koju se natječete?

Plaća je delikatna tema. Kod odgovaranja na ovakvo pitanje dobro je na pristojan način odugovlačiti s vezivanjem za konkretnu brojku koliko god je to moguće. Navođenje raspona jedan je od načina, te je poželjno reći: "Jasno mi je da je raspon plaće za ovakav posao od ___ do ___ kuna, i to mi se čini prikladno za radno mjesto na način na koji ga ja shvaćam".

Ukoliko je ovakvo pitanje postavljeno prilikom početne selekcije kandidata, ispitanik može dobiti na vremenu ako kaže kako treba znati nešto više o dužnostima i odgovornostima na poslu prije nego odgovori.

Raspon plaće za traženi posao - ukoliko ga tvrtka predviđa - ponekad je moguće saznati raspitivanjem preko poznanika u tvrtki ili direktnim pitanjem na intervjuu.

Ukoliko osoba koja ispituje nastavi "ispipavati teren", ispitanik može reći kako trenutno zarađuje ___ kuna, i kako bi kao i svi drugi na njegovom mjestu htio povećati taj iznos, ali treba naglasiti kako je njegov glavni interes sam posao. Dobro je upamtiti kako čin uzimanja novog posla sam po sebi ne čini zaposlenika vrijednim više novca.

Ukoliko visina plaće nije poznata, a osoba koja vrši intervju je ne otkrije prije nego nastavi s ispitivanjem, ispitaniku ne preostaje ništa nego odgovoriti konkretnim brojem. Jasno je da ne treba ostaviti dojam kao da to uopće nije važno, ili reći da je 4000 kuna dobro ako je do sad zarađivao 8000, jer to zvuči poput gubitka vjere u sebe - osim u iznimnim situacijama poput prelaska na početne pozicije kod potpuno drugačijih poslova od dosadašnjih ili slično.

Nije dobro prodati se za premalu plaću, ali istovremeno treba isticati kako je posao važniji od plaće, jer ispitivač istovremeno gleda koliko je nekome stalo do posla. Loše je ostaviti dojam da je jedino novac važan. Pitanja o plaći treba vezati uz sami posao odnosno dužnosti i odgovornosti.

Kad god je moguće, dobro je što manje spominjati plaću dok se ne dođe do finalnog dijela intervjua. U toj točki, tvrtka je već pokazala pristojnu razinu zanimanja za ljude koje ispituje i veća je šansa da će pokazati fleksibilnost kod dogovora o plaći.

4. Koji su Vaši dugoročni ciljevi?

"Želim posao koji ste oglasili" bi u ovom slučaju bio krivi odgovor na ovakvo pitanje. Dobro je znati nešto o tvrtki i odgovor prilagoditi ciljevima tvrtke.

5. Koliko ste do sada bili uspješni?

Dobro je reći kako ste sretni zbog dosadašnjeg napretka u karijeri i kako - uz normalne uspone i padove u životu osjećate da Vam ide dobro i nemate primjedbi.

Pozitivna i samouvjerena slika je poželjna ali bez pretjerivanja. Odgovor poput "Sve je sjajno! Ne znam kad mi je bilo bolje" ispitivaču bi mogao zazvučati nerealno i lažno. Tiha samouvjerenost uvjerljivija je od glasne.

Navedena pitanja i odgovori preuzeti su i prilagođeni iz "Napuštajući tvrtku: Kako preživjeti gubitak posla i uspješno pronaći drugi" autora Williama J. Morina i Jamesa C. Cabrere.

Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali.

Što menadžere pitaju na razgovoru za posao

Nakon članka u kojem smo nabrojali deset općenitih teških pitanja na razgovoru za posao, nastavljamo s pitanjima koja mogu biti postavljena menadžerima, a koja je također dobro čuti i proći prije odlaska na razgovor za posao.