IRB bez 'otvorenih vrata', ali učenici svejedno dolaze

Institut 'Ruđer Bošković' ovih dana ugostio je brojne učenike što je samo dio serije stalnih posjeta, piše u priopćenju Instituta.

Naime, početkom tjedna u potrazi za znanjem i novim spoznajama te pokusima iz fizike, kemije i biologije stazama i hodnicima Instituta kretalo se pedesetak osmoškolca iz OŠ 'Jelenje', Dražice, Rijeka, te stotinjak učenika iz Centra za izvrsnost Varaždinske županije. Ovaj posjet samo je jedan od čitave serije iz programa školskih posjeta Institutu u sklopu organiziranih znanstvenih ekskurzija, tako da će se već u petak, 8. svibnja s našim znanstvenicima i njihovim radom upoznavati mladi elektrotehničari iz Osijeka te gimnazijalci iz Makedonije.

U sklopu dvosatnog boravka na IRB-u, mladi će elektrotehničari poslušati jedno popularno-znanstveno predavanje voditelja Centra za informatiku i računarstvo dr. Karolja Skale o moći suvremenog računarstva prilikom kojeg će moći pogledati film 'CIR- Mudar izbor', a nakon predavanja posjetit će CIR. Dok će se mladi osječani upoznavati s radom Centra, gimnazijalci škole 'Sv Kiril i Metodije' iz Negotino, Makedonija, družit će se sa znanstvenicima iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku. Tako će se u uvodnom predavanju našeg fizičara predstojnika Zavoda za eksperimentalnu fiziku dr. Tome Antičića upoznati s počecima rada Instituta, ali i saznati nešto više o tome kako nas bombardiraju kozmičke zrake, a dr. Saša Mičanović otkrit će im tajne čestica. Učenici će zatim posjetiti i Laboratorij za interakcije ionskih snopova kod dr. Milka Jakšića koji će ih upoznati s radom glavnih eksperimentalnih uređaja - 6.0 MV Tandem Van de Graaff i 1.0 MV Tandetron akceleratora te im reći sve tome kako se i u koje svrhe koriste ti uređaji. Uz pomoć dr. Bogomila Obelića, voditelja Laboratorija za mjerenje niskih aktivnosti otputovat će u prošlost i saznat će nešto više o tome kako odrediti starost nekog lokaliteta ili predmeta uz pomoć tzv. "radioaktivnih satova". Osim toga, na Zavodu za fiziku materijala dr. Nikola Radić, predstojnik Zavoda, učenicima će reći što su to 'moderni' krojači materijala, kako oni djeluju i čemu koriste, a tajne Laboratorija za molekulsku fiziku otkit će im dr. Mile Ivanda. Učenici će saznati što su to nanokristali i kako i zašto oni svijetle te će vidjeti novi Ramanov spektometar za istraživanje tih kristala i još mnogo toga zanimljivog.

'Prošle su godine na 'Otvorenim danima' Instituta od 4000 posjetitelja koji su došli iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara, veliku većinu činili mladi ljudi koji tek trebaju odabrati svoje buduće zanimanje. Iako se ove godine ne održavaju 'Otvoreni dani' našim znanstvenicima rado u posjet dolaze učenici i studenti iz različitih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.' izjavila je dr. Vlasta Mohaček Grošev, viša znanstvena suradnica na IRB-u, član organizacijskog odbora 'Otvorenih dana'. Veliki interes škola za posjet Institutu svakako je dokaz rastuće popularnosti znanosti među hrvatskim školarcima i ohrabrujući u nadi da smo dali svoj mali doprinos tome da se neki od tih mladih umova odluče baviti znanošću. Tko zna možde se upravo među njima krije budući 'Ruđerovac' ili 'Ruđerovka', a možda i budući hrvatski nobelovac.

Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Znanstvenica Danica Ramljak izabrana je u utorak za ravnateljicu instituta Ruđer Bošković, što nije dobro prihvaćeno u dijelu znanstvene zajednice unutar koje je najkritičniji bio ugledni znanstvenik Ivan Đikić koji je za portal rep.hr kritizirao Upravno vijeća zbog izbora Ramljak za novu ravnateljicu.