Ruđer organizira konferenciju o računalnom pristupu biološkim sustavima

Ljetna škola i konferencija The 3rd Adriatic Meeting On Computational Solutions in the Life Sciences, održat će se u organizaciji 'Ruđerovih' znanstvenika u Primoštenu od 1. do 5. rujna ove godine.

Konferenciju organiziraju znanstvenici dr. sc. Sanja Tomić, dr. sc. David Smith, dr. sc. Darko Babić, dr. sc. Nađa Došlić i dr. sc. Kristian Vlahoviček s PMF-a, okupljeni u Centru za računalna rješenja u bioznanostima pri Institutu Ruđer Bošković, a uz potporu Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa, Europske zaklade za znanost i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cilj skupa je razmjena novih saznanja i ideja na području primjene računalnih metoda  u rješavanju kompleksnih problema u bioznanostima.

Konferencija u Primoštenu posebno je namijenjena studentima i mladim znanstvenicima iz Hrvatske i svijeta zainteresiranim za računalni pristup biološkim sustavima. Na konferenciji će uvaženi znanstvenici iz područja teorijske molekularne biofizike i računalne kemije upoznati sudionike s najvažnijim novim računalnim rješenjima u bioznanostima, te prikazati najnovije rezultate svojih istraživačkih grupa. U poticajnoj i prijateljskoj atmosferi mladi će znanstvenici imati priliku raspravljati o svojim znanstvenim problemima, razmijeniti iskustva i ideje, te nakon neposrednog upoznavanja s najnovijim računalnim pristupima u bioznanostima odlučiti o izboru metode u vlastitim istraživanjima.

Konferencija predstavlja uspješan nastavak projekta unaprjeđivanja kapaciteta istraživanja Centra za računalna rješenja u bioznanostima koji je pokrenut 2007. godine u sklopu Šestog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP6 programa). Cilj je projekta omogućiti obavljanje visoko kvalitetnih istraživanja u području računalne biologije kao i omogućiti pristup sofisticiranoj istraživačkoj opremi znanstvenicima u užoj regiji te na taj način ojačati suradnju, potaknuti razmjenu iskustava i znanja između znanstvenika i stručnjaka u regiji.