Augmented reality stigao u Hrvatsku - mobitel prepoznaje objekte u prostoru

Gledati prostor oko sebe kroz objektiv mobitela dok se na ekranu prikazuju dodatne informacije o lokaciji objekata u tom prostoru poput benzinskih postajai bankomata i slično postaje stvarnost u Hrvatskoj zahvaljujući tvrtki Binarna rješenja.

Ova tvrtka, koja je u Hrvatskoj poznata po lokacijskoj tražilici Lociraj.net ovaj posao obavila je u suradnji s nizozemskom brzorastućom tvrtkom Layar (Nizozemska), a novost se naziva augmented reality odnosno proširena stvarnost.

Suvremeni mobilni uređaji u stanju su odrediti točnu lokaciju na kojoj se korisnik mobitela nalazi kao i smjer u kojem je orijentiran. Zahvaljujući tome, osim okoline koju može vidjeti gledajući očima ili kroz objektiv mobitela, korisnik na mobitelu vidi i interaktivni sloj sa dodatnim informacijama.

Mobiteli koji za sada podržavaju ovu aplikaciju su Android i iPhone 3GS, dok je treća mobilna platforma, prema izjavi direktora Binarnih Rješenja, Viktora Brešana, najavljena za početak iduće godine.

Besplatna aplikacija, ovisno o tipu mobitela mož se preuzeti preko Android Marketa ili App Store-a. Kako bi se pristupilo informacijama vezanim uz Hrvatsku, u aplikaciji je potrebno aktivirati 'Croatian POIs' sloj.

Kako bi Vam pojam augmented realityja bio jasniji, pogledajte video koji pokazuje primjer korištenja mobitela s navedenom aplikacijom u stvarnom prostoru. Dodatne informacije možete saznati na blogu web stranica tražilice Lociraj.net

Rep.hr ispričava se zbog ranije vijesti koju smo uklonili u kojoj smo tražilicu Lociraj.net predstavili kao novitet na tržištu, s obzirom da ista postoji već dvije godine.