Crna Gora zarađuje na prodaji .me domena strancima

Crna Gora zarađuje na prodaji .me domena strancima

Crnogorska tvrtka doMEn, koja se bavi prodajom .me domene, prošle godine registriranjem domena ostvarila je prihod od 2,19 milijuna eura, objavio je B92.

Od navedenog iznosa, 1,29 milijuna odnosno 58,71 posto otišlo je na račun Vlade, a procijenjeno je kako će tvrtka ove godine ostvariti tri do 3,5 milijuna eura.

Pravila za korištenje .me domene su znatno liberalnija od onih za .hr domenu, pa Internet adrese tvrtka doMEn uglavnom iznajmljuje na aukcijama, a najveći iznos od 70.000 dolara plaćen je za domenu date.me, a slijede teach.me (20,100 dolara), ask.me (20.000 dolara), buy.me (17.500 dolara) i loan.me (25.000 dolara).

Domena .me trideseta je po broju korisnika u svijetu, koji dolaze iz 190 država svijeta, od čega ih je najviše u SAD-u, 52 posto, dok su korisnici iz Crne Gore tek na četvrtom mjestu.

doMEn je američko-britansko-crnogorski konzorcij, koji je izabran na natječaju, a čine ga najveća svjetska tvrtka za reistraciju domena Go Daddy, britanski Afilias i crnogorske tvrtke MeNet i Domen. Crna Gora dobiva 70 posto prihoda za sve domene prodane na području države, i 33 posto prihoda od svih domena prodanih strancima.

Tvrtke ne znaju da nove domene dolaze sljedeće godine

Dvije trećine tvrtki u Velikoj Britaniji prema nedavno provedenoj anketi nisu upoznate sa liberalizacijom koja će sljedeće godine utjecati na promjene u pravilima uporabe ekstenzija internet domena, javlja Reuters.

Link tjedna: Whois.com.hr

Web stranica whois.com.hr nudi pretraživanje podataka o web stranicama s hrvatskom domenom, no sadašnjim i budućim vlasnicima web stranica može biti korisna i zbog drugih stvari poput komentara o kvaliteti usluga hrvatskih hosting tvrtki.

Domena pep.si prodana za 10.000 dolara

Slovenska Internet domena pep.si prodana je jučer za 10.000 dolara nepoznatom kupcu, koji je bio spreman toliko platiti zbog sličnosti domene s poznatom markom Pepsi, piše Delo.