Wolfram Alpha dolazi sljedećeg tjedna

Wolfram Alpha dolazi sljedećeg tjedna

Tražilica Wolfram Alpha koja je svojevremeno najavljivana kao ubojica Google dolazi sljedećeg tjedna, a čini se da će ipak biti samo dobar supstitut tom pretraživaču.

Ključna razlika između nove tražilice Stephena Wolframa od ranijeg poznatog po softvera Mathematica i Googlea bit će u tome što će nova tražilica nuditi odgovore na pitanja, dok se Google bavi pretraživanjem. Wolfram Alphatako će moći sama računati kako bi dala odgovor, uspoređivati vrijednosti (npr. visine poznatih zgrada), nuditi grafove koji pomažu u odgovoru na pitanje i slično.

Ipak, ovo je tek početak karijere ove tražilice koja će tek evoluirati sljedećih godina, te koja koristi bazu podataka koju je stitinjak zaposlenika pripremalo zadnjih nekoliko godina. Jasno je da u takvoj bazi nisu na raspolaganju svi podaci, kao i da tražilica neće moći prepoznati baš sva pitanja, ali ovo je veliki korak naprijed s obzirom da nešto slično do sada nije postojalo. Vrijeme će pokazati i hoće li se tražilica na neki način prilagoditi i svjetskom tržištu, s obzirom da je pojam za pretraživanje lako napisati u googleu i ako ne poznajete engleski jezik, dok je postaviti pitanje na engleskom jeziku ipak nešto teže ukoliko ga ne poznajete.

Nova tražilica proradit će sljedećeg tjedna na adresi wolframalpha.com a zanimljivo je da je Španjolac Alfonso Buendia već rezervirao domenu http://wolphramalpha.com koja će zbog vrlo sličnog naziva vjerojatno zaraditi priličan broj posjeta.