Kategorija: Kolumne, komentari i blogovi

Uvođenje slobodnog softvera nije i ne smije biti Linux vs Microsoft | Kolumne, komentari i blogovi | rep.hr
Kolumne, komentari i blogovi

Uvođenje slobodnog softvera nije i ne smije biti Linux vs Microsoft

Komentar Zlatka Turkoviča: Obama kao burzovni faktor

Američki predsjednik Barack Obama nije popularan samo kod većine svjetskoga stanovništva nego je i važan čimbenik za financijske investitore.

Komentar Zlatka Turkoviča: Kako investitori proživljavaju današnju krizu

Na pitanje iz naslova ne postoji univerzalan odgovor. Situacija je od osobe do osobe različita, svi investitori u nekretnine također nisu u istim pozicijama, razlikuje se i stabilnost financijskih institucija, iako su banke u odnosu na druge sektore u boljem položaju.

Komentar Zlatka Turkoviča: Dow Jones plus 30 posto - što sada?

Svaki snažniji pomak na burzovnim ekranima uzrokuje nelagode. Tako je bilo u slučaju snažnoga pada burzovnih indeksa u jeseni 2008 i na početku ove godine, kada je investitore brinulo koliko brzo i koliko novca mogu izgubiti.

Srićologija: Radi ono u čemu si dobar

Srićologija: Radi ono u čemu si dobar | Kolumne, komentari i blogovi | rep.hr

Poslovica kaže da je dobitna kombinacija "pravi čovjek na pravom mjestu". Svatko je od nas za nešto sposoban i za svakoga postoji posao koji bi mogao savršeno obavljati. Zašto onda na radnom mjestu i u životu često završimo kao igrači uloga u kojima nismo dobri pa najveći dio dana radimo ono što nam nije snaga već slabost?

Komentar Zlatka Turkoviča: Burzovni investitor ne kladi se na cijene na burzi

Vrijednosti dionica na svjetskim burzama skočile su u zadnja dva mjeseca. Vodeći američki burzovni indeks Dow Jones porastao je iz 6500 na 8000 bodova, DAX sa 3700 na 4500 bodova. Ove rezultate ne treba popratiti sa euforijom, pošto su vrijednosti u zadnjih pola godine osjetno pale pa sadašnje razine cijena nisu ni približno takvi, kakve su investitori prije godinu dana planirali.

Blog Davida Jakelića: Online printing

Jedna od stvari koje sam odavno htio isprobati je “online printing“.

Komentar Zlatka Turkoviča: Američke banke signaliziraju burzovni oporavak

Promatrači burzovnih tečajeva, mogu i dalje primjetiti neobično jak rast cijena dionica banaka. Poneki od tih skokova imaju uzroke u tromjesečnim rezultatima, drugi su pak rezultat bolje likvidnosti financijskog sistema.

Kolumna Zlatka Turkoviča: Pravo vrijeme za burzovne kupovine

Nakon što su se tečajevi dionica na svjetskim burzama u ožujku popeli, u prosjeku za 10 posto, burza je zadnjih dana ponešto pala. Zadnji pad cijena opet je obudio strahove, da burzovnoj krizi još nema kraja. 

Kolumna Zlatka Turkoviča: Preokret na burzi nije nemoguć

U sadašnjoj burzovnoj turbulenciji većina ulagača izbjegava burzu. Kao što se prije dvije godine nekontrolirano ulagalo u sve moguće papire, bez obzira na dobit, dividende tvrtki i bez ocjenjivanja unutrašnjih vrijednosti tih investicija, tako zadnjih mjeseci za burzovnu publiku sve djeluje riskirano.

Srićologija: Život kao igra

Davno su filozofi proglasili čovjeka bićem igre (homo ludens). Pojam igranja uz sebe veže najljepše ljudske emocije: sreća, zadovoljstvo, stvaranje, uspjeh, pobjeda, zabava, istraživanje, opuštanje, dokazivanje, napredak, veselje, kreativnost, učenje, druženje, timski duh, zajedništvo. Kroz igru smo postali ono što jesmo, razvijali se, odrastali, učili, stjecali prijatelje.