Osnivač Netscape prikupio 300 milijuna dolara za ulaganja u tvrtke

Suosnivač Netscapea Marc Andreessen i njegov poslovni suradnik Ben Horowitz, prikupili su 300 milijuna dolara koje misle uložiti u tehnološke tvrtke, piše NYTimes.

Njihov fond rizičnog kapitala ulagat će male iznose poput 50.000 dolara na nove ideje, a one koje se potom pokažu uspješnima mogu očekivati sve do 50 milijuna dolara za daljnji globalni rast.

Tvrtka će biti smještena u Menlu Parku, dijelu Kalifornije u kojem se nalaze druge velike venture capital tvrtke.

Horowitz planira tražiti tvrtke poput Facebooka, u kojoj je Andreessen direktor, a koja je počela s 500.000 dolara početnog kapitala, a u međuvremenu prikupila 600 milijuna.

Andreessen i Horowitz investirali su i zadnje četiri godine - uložili su četiri milijuna dolara u 45 tvrtki, uključujući Twitter, Qik i Aliph.

Većina tvrtki u koje planiraju ulagati bit će u silicijskoj dolini. "U poslu fondova rizičnog kapitala, 15 tvrtki godišnje vrati 97 posto ulaganja. Ključ uspjeha je pronaći tih 15", rekao je Horowitz.

Poslovni anđeli od 111 prijava odabrali samo jednu

Hrvatska mreža poslovnih anđela koja povezuje poduzetnike i ulagače do sada je primila 111 poduzetničkih ideja za projekte, 68 ih je eliminirano zbog neprikladnosti, a od 14 koji su prezentirani anđelima-ulagačima, realizaciju je za sada doživio samo jedan.