Raspisan natječaj za dodjelu 18 milijuna eura HR projektima

Otvoreni su natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala u ukupnoj vrijednosti od 18 milijuna eura, što je dio pretpristupne pomoći koju je Europska komisija namijenila Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Radi se o osam projekata s područja zapošljavanja i obrazovanja posebno ugroženih skupina, a sredstva su namijenjena širokom krugu korisnika, uključujući i institucije i organizacije aktivne na području razvoja ljudskih potencijala na nacionalnoj i lokalnoj razini, pojasnili su članovi Sektorskog nadzornog odbora Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala.

Prijaviti se mogu nevladine organizacije, socijalni partneri, privatna poduzeća, lokalna uprava i samouprava, instituti i zavodi, te svi subjekti civilnog društva, kazala je načelnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Katarina Ivanković Knežević.

Napomenula je kako je 20. studenog isplaćeno 561.000 eura za projekt lokalnog partnerstva za zapošljavanje, a do kraja godine bit će isplaćena sredstva za još četiri projekta.

Europska komisija namijenila je Hrvatskoj 910,2 milijuna eura za provedbu IPA (Instrument pretpristupne pomoći) programa u razdoblju do 2012. godine, od čega će 86 milijuna eura biti potrošeno na provedbu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala, koji bi trebao doprinijeti jačanju gospodarske i socijalne kohezije u društvu.

Za prvo razdoblje Operativnog programa bit će osigurano više od 50 milijuna eura, od čega je dosad aktivirano preko 18 milijuna eura za osam projekata.

Provedbu programa pozdravili su državni tajnici Dorica Nikolić (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi) i Želimir Janjić (Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa) te predstavnik Europske komisije Jeroen Jutte.