Google pokrenuo servis za praćenje kretanja

Praćenje nečijeg kretanja na karti na osnovu mobitela te osobe postalo je dostupno zahvaljujući novom Googleovom servisu Latitude koji u kombinaciji sa servisom Google maps prikazuje lokaciju određene osobe na karti.

Iako privatnost ne bi trebala biti ugrožena jer obje strane moraju dati pristanak kako bi međusobno praćenje putem karte bilo omogućeno, jasno je da će nevjerni partneri ili djelatnik koji vozilo ne koristi samo za službene svrhe biti u potencijalno nezgodnom položaju pristanu li na mogućnost "nadzora". Vjerojatno zbog takvih situacija, omogućen je i lažni prikaz lokacije iako je upitno koliko će netko vješto znati mijenjati lokaciju koja ovisno o postavkama može biti prikazana više ili manje detaljno. 

Prikaz je moguće podesiti i tako da određena osoba može vidjeti lokaciju na razini ulice, dok druga vidi samo u kojem je korisnik gradu.

Servis je moguće koristiti sa stolnog računala ili s mobitela, a ovaj servis trenutno podržava većina BlackBerry-a sa zaslonom u boji, većina uređaja sa sustavom Windows mobile 5.0, većina uređaja sa Symbianom S60 i većina uređaja koje pokreće Android. Očekuje se da će uskoro raditi na još nekim modelima poput iPhonea i iPod toucha na tržištu SAD-a i većem broju modela Sony Ericssona.

Usluga ovog novog servisa koji je predstavljen nakon godinu dana beta faze trenutno su dostupne u 27 država među kojima još uvijek nije Hrvatska.