Ivana Vučetić: Kako se pripremiti za intervju za posao

Kako izgleda procedura izbora zaposlenika u Omega softwareu specijalno za rep.hr opisala je HR menadžerica u toj tvrtki Ivana Vučetić.

Prijavili ste se na oglas za posao. Napisali ste molbu i životopis i poslali na adresu poslodavca. Pod pretpostavkom da ste kvalificirani za radno mjesto za koje ste se prijavili, očekujete poziv na razgovor.

Što možete očekivati?

U Omegi selekcijski proces ima nekoliko faza. Nakon pregledavanja pristiglih životopisa, kandidati koji odgovaraju uvjetima prvo prolaze psihologijsko testiranje. Psihologijski test je baždareni, osjetljivi i validirani mjerni instrument namijenjen prvenstveno ispitivanju različitih sposobnosti i osobina. Koristimo testove općih mentalnih sposobnosti, kognitivnih sposobnosti (pamćenje, razumijevanje pojmova, induktivno i deduktivno razmišljanje) i upitnike o osobinama ličnosti (motiviranost i vještine međuljudskih odnosa). Uz to provodimo i test znanja za radno mjesto za koje ste se prijavili.

Nakon testiranja slijede intervjui. U našoj tvrtki ima ih ukupno tri. Prvi je sa HR Managerom. Informacije koje saznajemo u tom razgovoru su vezane za Vaš životopis. Ispitujemo obrazovanje, radno iskustvo, motivaciju, ciljeve zapošljavanja, različite aktivnosti i hobije. Opišite fakultete i škole koje ste završili, te naglasite izvanškolske aktivnosti (sport, kultura, politika) kao i nagrade ili stipendije koje ste dobili. Isto vrijedi i za ocjene koje ste imali na fakultetu. Zatim opišite povijest svog zaposlenja počevši od poslijednjeg prema ranijima. Navedite razloge prelaska sa jednog radnog mjesta na drugo i uključite projekte na kojima ste sudjelovali i odgovornosti koje ste imali. Izbjegavajte suvišne pojedinosti, ali nemojte ni previše uopćavati. Ne zaboravite da HR Manager prosuđuje Vaš karakter pa vodite računa o tremi, nervozi, gestikulaciji, izrazu lica, mirnoći. Najbolje je da budete opušteni, prirodni, iskreni i da ostvarujete kontakt očima sa sugovornikom.

Opišite zašto se prijavljujete za to specifično radno mjesto. Navedite svoje sposobnosti, vještine i znanja u svezi sa poslom za koji se natječete. Nemojte biti škrti na riječima; ispitivača morate uvjeriti da ste prava osoba za tu poziciju. Istaknite svoje snage i prednosti, ali i nedostatke na kojima znate da trebate poraditi. Time ćete ostaviti dojam iskrenosti i želje za učenjem i napretkom. Još jedna vrlo važna stvar je naglasiti zašto Vam je tvrtka zanimljiva, zašto ste zainteresirani za rad baš u toj organizaciji. Zato prije razgovora pronađite na Internetu sve dostupne podatke, informirajte se kod prijatelja i poznanika kako biste pokazali da ste se pripremili za razgovor. HR Manager će Vas vjerojatno pitati i za aktivnosti u slobodno vrijeme i hobije. Razlog za to pitanje je vrlo jednostavan – ispitivač Vas promatra kao kompletnu ličnost i želi bolje razumjeti Vaše želje i interese u svezi sa poslom. Vrlo često je to pitanje pokrenuto na samom početku intervjua kao svojevrsni „ice breaker“.

Sljedeći razgovor je sa komisijom koju čine voditelj odjela u koji se zapošljavate i dvoje ili troje kolega. Cilj im je ispitati Vaše znanje i stručnost. Od jednostavnijih pitanja do onih složenijih, provest ćete sat-dva sa stručnjacima iz tog konkretnog područja opisujući svoje dosadašnje iskustvo i rješavajući problemske zadatke. Ponovite „gradivo“ iz Vašeg područja, od fakulteta do radnog iskustva jer pitanja se doista kreću od onih najjednostavnijih do onih dosta složenih. Time ćete pomoći sebi da budete bolje pripremljeni i stručno odgovarate na postavljena pitanja.

Ukoliko prođete komisiju, treći i posljednji intervju je sa direktorom tvrtke. Situacijska pitanja, provjera znanja i procjena karaktera kandidata su okosnice tog razgovora. On želi saznati imate li potrebno znanje za to radno mjesto i uklapate li se svojim karakterom, interesima i željama u postojeći tim. Iako razgovarate sa direktorom ne morate biti uštogljeni i preozbiljni. Važna je Vaša iskrenost i samopouzdanost pa će razgovor možda krenuti i nekim duhovitim i simpatičnim putem. Na primjer, intervju može završiti razgovorom o jučerašnjoj nogometnoj utakmici ili o duhovitom isječku iz nekog filma. U svakom slučaju, savjetujem da budete prirodni i opušteni sa dovoljnom dozom ozbiljnosti. Sa time Vam je uspjeh sigurno zajamčen.

Sretno!