Sindikat traži otpremnine HT-ovcima od minimalno 300.000 kuna

Republički sindikat zatražio je od Uprave HT-a da odustane od 200 otkaza planiranih u ovoj godini, poveća otpremnine i racionalizira poslovanje, javlja Nacional.

Sindikat traži povećanje otpremnina za 20 posto, kako bi radnici HT-a mlađi od 31 godine dobili najmanje 300.000 kuna otpremnine (bruto), a stariji od 31 godine minimalno 330.000 kuna otpremnine (bruto).

S obzirom da je Uprava Deutsche Telekoma odlučila da neće otpuštati radnike u Njemačkoj ove godine, sindikat je zatražio da tako bude i u Hrvatskoj, no prema odgovoru iz Njemačke to pitanje treba riješiti s Upravom HT-a. 

Sindikat je zatražio i povećanje racionalnosti u upravljanju tvrtkom jer tvrde da se previše troši na oglašavanje i korištenje nekretnina. Prošle godine je HT za reklame potrošio preko 317 milijuna kuna, dok bi se uz samo 10 posto manji budžet moglo spriječiti otkaze. Još veće rasipanje novca sindikalisti vide u najmu poslovnih prostoru u Buzinu i Ho-To tornju dok veliki broj HT-ovih drugih objekata uopće nije iskorišten. Trošak najma za Buzin veći je od troška za 200 radnika, a najma Ho-To tornja čak i više od 500 radnika.