Zaposlenici koji umjereno koriste Facebook produktivniji na poslu

Poslodavci koji brane svojim zaposlenicima da tijekom radnog vremena pišu blogove, kupuju preko interneta ili računala koriste za druge osobne potrebe, te im blokiraju pristup stranicama poput YouTubea ili Facebooka, možda griješe - misle australski znanstvenici, a piše net.hr

"Osobe koje za osobnu zabavu koriste internet na radnom mjestu – u razumnim granicama, tj. manje od 20 posto vremena koje provode u uredu – su za devet posto produktivnije od onih koje to ne rade", tvrdi Brent Coker sa Sveučilišta u Melbourneu, i dodaje "Mi držimo da je uporaba interneta ugodna aktivnost. To pojačava koncentraciju i osobe se u vremenu kad koriste 'mrežu' puno brže odmore nego u bilo kakvim stankama."

Ipak, i sami istraživači priznaju da oko 14 posto ljudi nije dovoljno disciplinirano da takvu (ne)aktivnost prakticira umjereno pa cijelo radno vrijeme provedu na internetu ako ih se ne spriječi. Neke procjene govore da tvrtke u Australiji zbog interneta izgube radnih sati u vrijednosti do 5 milijardi australskih dolara.