T-portal se vratio na Gemius

T-portal se vratio na Gemius

T-portal se vratio na Gemiusovu ljestvicu, te prema podacima o posjećenosti za srpanj ove godine zauzima tek četvrto mjesto - iza Net.hr-a, Index.hr-a i Forum.hr-a, dok mu je za petama 24sata.hr koji je s trećeg mjesta skliznuo na peto.

Zanimljivo je da Tportal.hr ima loš plasman na Gemiusu, ali ne i na Googleovom Adplanneru, na kojem je plasiran ispred Net.hr-a i Forum.hr-a, što se dijelom može objasniti činjenicom kako Adplanner odvojeno mjeri rezultate Net.hr-a od njegovog besplatnog email servisa i foruma.

Što se kretanja posjećenosti tiče, čini se da su kriza ili sezonski poslovi utjecali na povećanje posjećenosti job portala, jer su upravo oni zabilježili najviši rast među 35 najposjećenijih portala - MojPosao.net zabilježio je 14,73 postotni rast posjećenosti, a Posao.hr rast od 29,13 posto.

U prvih sto najposjećenijih portala, značajan rast bilježe još EPH-ovi portali Gorila.hr (37. mjesto, 31,03 posto rasta) i Globus.com.hr (71. mjesto, 28,41 posto rasta), Styrijina PametnaKuna.hr (50. mjesto, 48,09 posto rasta), Cuspajz.com (93. mjesto, 52,18 posto rasta) i GradPula.com (97. mjesto, 34,83 posto rasta). Zanimljivo je da na ljestvicama nema portala Novog lista, koji je proteklih nekoliko mjeseci zabilježio porast čitanosti nakon što su sadržaji na tom portalu otvoreni za čitatelje. Ovaj portal nezasluženo zaostaje za drugim konkurentskim portalima zbog nedovoljnog ulaganja u marketing i zbog nepostojanja partnerskih portala koji bi povećali svjesnost o njegovom otvaranju javnosti.

Inače, Gemiusova lista nastavila se širiti i u srpnju, te obuhvaća 259 portala, tri više nego u lipnju.

Vrijedi još spomenuti zanimljivost da se na forumu portala Webmajstori može pronaći anonimni post koji je po svemu sudeći napisao pokretač portala Naslov.hr, koji je s Gemiusa izbačen nakon ožujka 2009. godine a na Google Adplanneru zauzima 23. mjesto. Nepotpisani autor objašnjava princip na kojem je nastao site koji se zamjerio mnogima, ali je istovremeno pretekao mnoge portale sa znatno većim budžetom i brojem zaposlenih (Naslov.hr je u siječnju bio sedmi na Gemiusu! op.a.), te istovremeno bez dokaza optužuje vodeće portale kako su potplatili osobu s utjecajem u Googleu kako bi se smanjila količina pretraga koja se odnosi na njegov portal.

Na ljestvici koju objavljujemo donosimo prvih 25 portala prema Gemiusu i prvih 25 portala prema Google Adplanneru. Portali su složeni redoslijedom koji im daje prosjek poretka na oba portala.

Portal Rang prema Gemiusu Rang prema Adplanneru
Facebook.com - 1.
Index.hr 2. 2.
Net.hr 1.  4.
Tportal.hr 4. 3.
Forum.hr 3. 5.
Yahoo.com  - 6.
Jutarnji.hr 6. 7.
Live.com - 8.
Njuskalo.hr 9. 9.
Bloger.hr 8. 11.
Vecernji.hr 10. 10.
Dnevnik.hr 11. -
Microsoft.com - 12.
Javno.com 13. 13.
CroPortal.net 12. 14.
SlobodnaDalmacija.hr 15. 15.
Freemail.net.hr - 16.
Imageshack.us - 17.
Oglasnik.hr 16. 19.
Moj-posao.net 14. 20.
Coolinarika.com 17.  
MSN.com - 18.
Nacional.hr 18. -
Posao.hr 20. -
PhotoBucket.com - 21.
Vip.hr  - 22.
Auti.hr 22. -
Cro-rss.com 19. 24.
Naslov.hr - 23.
MySpace.com - 25.
Bug.hr 21. 29.
RTL.hr 24. 26.
Poslovni.hr 23. 37.
EZadar.hr 25. 40.

Na fotografiji u tekstu nalaze se glavni urednici vodećih portala: Matija Babić (Index.hr), Stjepan Balent (Net.hr), Alemka Lisinski (Tportal.hr) i Željko Anderlon (Forum.hr)

Koji su najposjećeniji hrvatski računalni i ekonomski portali?

Gemiusova ljestvica sve je relevantnija pri usporedbi web stranica. Pregledali smo podatke za prosinac 2008. godine i izdvojili rezultate o posjećenosti računalnih i ekonomskih web portala.

Gemiusovi rezultati za devet država sada dostupni i na internetu

Rezultati Gemius istraživanja odnedavno su dostupni na web portalu audience.com.hr, na kojem je moguće pregledavati povijesne i sadašnje podatke o posjećenosti portala u Hrvatskoj i još osam istočnoeuropskih država.

INTERVJU - ŽELJKO ANDERLON: Smišljam nove web projekte

Pionira Internet portala u Hrvatskoj i pokretača monitor.hr-a, forum.hr-a i blog.hr-a Željka Anderlona pronašli smo na okruglom stolu u Novinarskom domu, te smo mu specijalno za rep.hr postavili nekoliko kratkih pitanja.

Najposjećeniji hrvatski siteovi: Adplanner vs. Gemius

Jesu li najposjećeniji siteovi u Hrvatskoj prema Gemiusovoj ljestvici isti kao i oni u ljestvici Googleovog servisa Adplanner? Provjerite u našoj tablici 20 najposjećenijih hrvatskih siteova na čijem vrhu se nalazi Facebook sa 1,2 milijuna jedinstvenih posjetitelja.

Koje web stranice bilježe najviši rast posjeta u svibnju?

Gemiusovo istraživanje za svibanj poslužilo nam je kao temelj kako bismo saznali koje hrvatske web stranice su zabilježile najviši postotni rast posjećenosti u tom mjesecu.

Gemius: 24sata.hr prvi put izbio na treće mjesto

Gemius istraživanje koje prikazuje rezultate i posjećenosti web stranica u deset država uključujući Hrvatsku objavilo je ovih dana podatke za lipanj 2009. godine.

Index.hr posjećeniji od tportala i net.hr-a?

Index je prema ljestvici Googleovog servisa za mjerenje posjećenosti Adplanner prvi hrvatski portal koji je u mjesec dana posjetilo više od milijun posjetitelja iz Hrvatske, a prema istim podacima i jači portal od dosadašnjih lidera tportala i net.hr-a.