Google štedi energiju u kućanstvu

Google PowerMeter novi je googleov proizvod u testnoj fazi koji će korisnicima pružiti detaljnu informaciju o potrošnji električne energije u njihovom domaćinstvu, a očekuje se da bi korištenjem tog proizvoda potrošnja električne energije u domaćinstvu mogla pasti i do 15 posto piše PCWorld.com.

PowerMeter se integrira u iGoogle platformu koju mnogi korisnici već danas koriste na internetu i prikazuje potrošnju struje u kućanstvu u realnom vremenu.

Program je sada još u testnoj fazi, a po mišljenju googleovim stručnjaka dobro će doći jer veliki broj ljudi nema osjećaj koliko pojedini aparati troše struje u kućanstvu. Podaci će dolaziti preko maprednih mjerača električne energije kakvi se već koristi, te ih trenutno ima oko 40 milijuna u svijetu. Googleov inženjer Ed Lu očekuje porast broja takvih uređaja na 100 milijuna kroz sljedećih nekoliko godina.

Korištenjem Googleovog programa bit će moguće grafički prikazati potrošnju te je usporediti s prijašnjim podacima u potrošnji, a developerima Google planira omogućiti izradu dodatnih aplikacija korištenjem PowerMetera.

Google pokrenuo servis za praćenje kretanja

Praćenje nečijeg kretanja na karti na osnovu mobitela te osobe postalo je dostupno zahvaljujući novom Googleovom servisu Latitude koji u kombinaciji sa servisom Google maps prikazuje lokaciju određene osobe na karti.