Inovacijski programi BICRO-a predstavljeni na Ruđeru

Prezentacija inovacijskih programa Poslovno-inovacijskog centra BICRO pod nazivom BICRO info dan održana je prekjučer na Institutu Ruđer Bošković, čijim znanstvenicima su predstavljeni oblici podrške koju programi državne potpore pružaju suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva.

Na ovoj prezentaciji sudionici su dobili korisne smjernice kako znanstveni rezultat djelotvorno transformirati u komercijalni proizvod ili uslugu na tržištu, odnosno kako pretvoriti istraživanje i razvoj u inovacije i gospodarski rast. Također, kroz prezentacije dr. sc. Ivane Nagy, direktorice programa TEHCRO, dr. sc. Iva Friganovića, direktora programa RAZUM i g. Ante Mamića, dipl. oec. direktora programa IRCRO IRB znanstvenici su se detaljnije upoznali s programima poticanja poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama. Nakon izuzetno korisnih uvodnih prezentacija uslijedio je drugi dio INFO DANA koji je bio organiziran kao panel diskusija tijekom koje su sudionici imali prilike raspravljati o oblicima komunikacije i suradnje znanstvene zajednice i gospodarstva, ulozi države u poticanju suradnje, različitim preprekama suradnje, pozitivnim primjerima iz prakse te dosadašnjim iskustvima.

Organizacija ovakvih događanja u skladu je strateškom smjernicom ravnateljice i IRB tima da se ojača suradnja Instituta Ruđer Bošković i hrvatskog gospodarstva, a s ciljem jačanja tehnologijskog razvoja kao pokretača održivoga gospodarskog rasta Hrvatske.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO d.o.o. je inovacijska i investicijska tvrtka koju je uspostavila Hrvatska Vlada s ciljem poticanja transfera tehnologije i poslova komercijalizacije primarno u području inovativnog malog i srednjeg poduzetništva, zatim doprinosa razvoju alternativnih izvora financiranja za inovativne kompanije, te promicanja uspostave inkubatora, znanstvenih i tehnoloških parkova i komercijalnih I&R centara.

Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Znanstvenica Danica Ramljak izabrana je u utorak za ravnateljicu instituta Ruđer Bošković, što nije dobro prihvaćeno u dijelu znanstvene zajednice unutar koje je najkritičniji bio ugledni znanstvenik Ivan Đikić koji je za portal rep.hr kritizirao Upravno vijeća zbog izbora Ramljak za novu ravnateljicu. 

Ruđer dobio novi ciklotron

Na Institutu 'Ruđer Bošković' jučer je u novouređenu ciklotronsku dvoranu smješten novi, 18 MeV-ski ciklotron 'Cyclone 18/9 HC' tvrtke IBA Molecular iz belgijskog Louvain-la-Neuvea.

IRB bez 'otvorenih vrata', ali učenici svejedno dolaze

Institut 'Ruđer Bošković' ovih dana ugostio je brojne učenike što je samo dio serije stalnih posjeta, piše u priopćenju Instituta.

Suradnja Končara i Ruđera

Predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije d.d. Darinko Bago i njegovi suradnici  na poziv ravnateljice dr. sc. Danice Ramljak i 'Ruđerovog' tima jučer su posjetili Institut 'Ruđer Bošković' (IRB) gdje su održali radni sastanak o mogućoj suradnji.

Ruđer organizira konferenciju o računalnom pristupu biološkim sustavima

Ljetna škola i konferencija The 3rd Adriatic Meeting On Computational Solutions in the Life Sciences, održat će se u organizaciji 'Ruđerovih' znanstvenika u Primoštenu od 1. do 5. rujna ove godine.