Google Caffeine - velike promjene u pretraživanju weba

Google proteklih mjeseci radi na optimizaciji svog pretraživanja kroz novi projekt kodno nazvan Caffeine, koji će vlasnici nekih web stranica dočekati s oduševljenjem, a nekih drugih s ogorčenjem.

Obični korisnici pretraživača vjerojatno u većini slučajeva neće uočiti nikakve razlike, s obzirom da se radi o unutarnjim promjenama, no vlasnici web stranica primjetit će kako su njihove stranice na Caffeineu drugačije rangirane nego prije. Web stranice koje su za neki pojam bile rangirane u vrhu razultata pretrage u mnogim slučajevima past će znatno niže, a neke druge isplivat su na njihovo mjesto.

Razlike možete isprobati već danas, usporedite li rezultate pretrage za današnji Google.com s onima koje nudi Caffeine.

Caffeine je u fazi dorade, te će se kroz sljedečih nekoliko tjedana i dalje mijenjati, a svi koji su nezadovoljni rezultatima, mogu kontaktirati Google i pokušati argumentirano navesti čime su nezadovoljni. Mogućnost komentiranja rezultata pretrage ponuđena je u donjem desnom kutu nakon što se rezultati pretraživanja prikažu, a da bi Googleov tim pročitao primjedbu, negdje u tekstu je potrebno navesti riječ caffeine.

Znatiželjnici koji žele vidjeti rezultate pretrage za neki jezik i državu, u ovoj fazi to mogu napraviti jedino ručnim izmjenama na linku, na kojem hl predstavlja jezik, a gl državu. Pretraživanje na hrvatskom jeziku u Hrvatskoj za pojam prosječna plaća izgleda ovako: http://www2.sandbox.google.com/search?hl=hr&gl=hr&q=prosječna+plaća