Portal Javno.hr novinarima duguje oko milijun kuna?

Portal Javno.hr već duže vremena spominje se kao jedan od gorih poslodavaca, a ovaj put donosimo otvoreno pismo bivših zaposlenika koje je objavio portal Necenzurirano.com:

„Ovim putem obavještavamo sve medije, a kroz njih i hrvatsku javnost, o problemima koje smo kao zaposlenici portala Javno doživjeli. Računajući na kolegijalnost nadamo se da će barem najbitniji dijelovi priče biti objavljeni. Prvenstveno jer ovo jest napad na novinare, ali i mnoga radnička, kao i ljudska prava“, navode u svojem pismu bivši zaposlenici i novinari portala Javno.hr.

Cijela priča je počela poslije 1. siječnja ove godine, kada se navodno famozni Ivić Pašalić povukao iz sufinanciranja portala Javno, zbog čega su plaće polako počele kasniti, što i ne čudi jer marketing portala nije niti postojao - što se otkrilo kasnije.

Bez obzira na neisplaćene plaće u siječnju, za prosinac 2008. godine, vlasnik Plavog radija i direktor Krletke d.o.o. (tvrtke u čijem je vlasništvu bio portal) Josip Majher uredno je cijelu Hrvatsku preplavio plakatima na kojima reklamira svoja dva proizvoda. U to vrijeme se smatralo da je to razlog zašto kasne plaće i da je to žrtva koju trebamo svi zajedno prihvatiti - jer ipak služi za boljitak.

Nažalost, boljitak nije stigao, barem ne u financijskom smislu jer pola milijuna kuna, koliki su bili mjesečni izdaci portala, ipak se nisu mogli namiriti bez konkretnih poteza u vrhu Krletke, ali i uredništvu portala. Kako god bilo, plaće su nastavile kasniti, a ovoga puta radnike se tješilo riječima kako je sve to do države i povrata poraza. Jer, svjetska kriza nas je zahvatila pa  država kasni s plaćanjem.

No, s vremenom sve je bilo jasnije kako nešto ipak nije u redu u cijeloj priči jer Plavi radio je poslovao kao i prije, plaće su stizale na vrijeme, reklame su se vrtjele, a radnici su bili zadovoljni.

Naši urednici su stoga napokon spomenuli i suvlasnika Krletke, famoznog Radu Dumančića, građevinara i bivšeg političara. Tek tada smo svi zajedno shvatili kako je voda stigla do grla jer prije toga Dumančić kao suvlasnik bio je samo legenda. Koliko je situacija teška pokazao je njegov dolazak pred zaposlenike, u kojem je tješio sve prisutne riječima o nastavku normalnog poslovanja kroz koji tjedan. To je bio kraj travnja.

Početak svibnja je napokon otkrio u čemu je stvar i koliko se radnike zavlačilo od strane glavnog urednika Tomislava Galovića, njegove zamjenice Nataše Zečević i spomenutog dvojca Majher-Dumančić. Naime, od 1. svibnja se urednik Galović odlučio odvojiti marketing portala od Krletke, optužujući Majhera da nije uložio niti lipe od dobivenog novca kroz reklame u portal Javno.

Ta priča bi držala vodu u potpunosti da portal pod Majherom nije postojao već dvije i pol godine u tom trenutku, te da nije postojao dogovor po kojem Tomislav Galović, vlasnik domene, ne prepušta kompletnu brigu o marketingu upravo Majheru. Naravno, vjerojatno je istina kako Majher nije dao niti lipe u Javno od zarađenog novca od marketinga, ali reakcija je trebala uslijediti barem dvije godine ranije. A nije jer je novac uredno stizao, a otkud? To je pravo pitanje.

Tajnica Josipa Majhera, Vesna Rener, je jednom prilikom u neobaveznom razgovoru kazala kako joj je kroz ruke prošlo toliko prljavog novca da se to više ne bi moglo isprati sa svim sapunima ovoga svijeta. No, tada su svi to doživljavali kao šalu. Na stranu to, što se zbiva tijekom svibnja?

Urednik i zamjenica se upuštaju u anketiranje građana, njih 1700, a sve za potrebe Bandića prije izbora. Osobno je Ljuština obećao milijun kuna za taj posao, a obavljali smo ga mi radnici na sve moguće načine, iako nas je bilo malo. Naravno, obećano je svima dodatnih nekoliko stotina kuna, pa i tisuća, na plaće. Kako su izbori otišli u drugi krug gradski SDP je odbio platiti obećano i pravog novca za odvajanje od Krletke nije bilo, nedostajao je početni kapital.

Pritom je Josip Majher zadovoljno trljao ruke i stopirao plaće, samo da se osveti Galoviću, ali i Nataši (koja ga je navodno teško izvrijeđala). Situaciju je konstantno pokušavao smiriti Dumančić pričama o nekim desetim stvarima, ali nije više išlo. Glavni urednik i zamjenica tijekom lipnja su okretali radnike protiv Majhera pričama kako sav novac (milijun i pol eura) koji je Dumančić uložio u portal dotični vlasnik Plavog radija čuva na računu i ne želi isplatiti.

Naravno, gnjev radnika je rastao, a sve je kulminiralo kada je Majher konačno zatražio da se Galović i Zečević povuku s portala. Oni su to prihvatili, tražili su odštete.

Zamjenio ih je dotadašnji urednik deska Tomislav Tustić, a zamjenica mu je bila Vesna Travica. Naravno, bili su v.d. Kako to ne bi bilo sve u međuvremenu je Porezna počela kucati na vrata zaposlenicima jer Majher nije u 2008. niti 2009. plaćao doprinose za radnike. Apsurd je da Porezna nije odmah išla na njegovu adresu. I tu su krenuli pravi problemi, koje smo mi pokušavali ublažiti nekakvim riječima, ali bili smo svjesni kako ništa neće biti dobro.

Još smo dobili plaće za travanj, ali ne svi, samo mi koji smo ostali (30-ak od ukupno 80 zaposlenih). Dumančićeve, ali i Majherove priče nisu niti tu stale. Obećali su da čim namire Galovića počinju isplaćivati naše plaće. Sredinom srpnja to se i dogodilo, ali plaća nije bilo, a Galović je od obećanih 300 tisuća eura na tri rate dobio svega nešto više od stotinu tisuća kuna.

Rok za isplatu ostatka bio je 12. kolovoza, Dumančić je takav razvoj situacije navodno prihvatio, ali nije ispunio dogovor i Galović i Zečević ponovno preuzimaju portal. Naravno, nedugo zatim Majher raskida ugovore sa svim zaposlenicima i stavlja ključ u bravu. Plavi radio i dalje funkcionira normalno, a zaposlenicima portala Javno se duguje nešto više od milijun kuna. Nekima je isključena struja, nekima prijeti izbacivanje iz stana, mnogi jedva preživljavaju jer nitko nije tražio novi posao zato što ih se zastrašivalo pričom kako će na listi prioriteta za plaće pasti na dno i da ih nikada neće vidjeti.

Standardna je ovo hrvatska priča, u kojoj je radnik na dnu, ali najgore je što se ovoga puta radi o novinarima, a ponovno je glas slabašan. Gospoda Majher i Dumančić si nisu uskratili godišnje odmore na moru, žive u luksuznim kućama, fino su obučeni, voze luksuzne automobile i poput Majhera dozvoljavaju si odlazak u Bjelorusiju i Englesku na utakmicu, u trenucima dok deseci jadnika čekaju da im se isplati pošteno zarađen novac.

Nažalost, ovo je samo površina cijele priče, a ostatak znaju samo Majher, Dumančić, Galović i Zečević.

Postoje navodi kako je Majher dužan devet milijuna kuna poreza državi, što je vrlo moguće jer račun Krletke d.o.o. je blokiran. Pitanje je zašto onda Plavi radio funkcionira. Također, sav novac za plaće i doprinose plaćao je Majherov kum Dumančić i postoji sumnja da su u velikoj svađi jer ako je to istina Majher mu je ukrao novac... Mnogo je tu raznih priča, ali činjenica jest da Galović i Zečević održavaju portal Javno na drugom mjestu, Majher pak normalno održava Plavi radio, a Dumančić bezbrižno obavlja građevinske poslove.

Što se naše borbe tiče komplicirano je. Sindikat novinara nam ne može pomoći jer nismo bili učlanjeni u sindikat dok HND nudi svu moguću pomoć - na papiru. A mi čekamo... Svi bi voljeli da se prvenstveno promjeni ovakva hrvatska priča jer nismo jedini - nažalost!

Jedino što nam preostaje jest tužba svih nas protiv Krletke d.o.o., a to će prema sadašnjim zakonima trajati vjerojatno mnogo mjeseci. Naravno, i solidarnost medija da barem odgovorni za našu situaciju dožive kratak trenutak srama zbog učinjenog, ako uopće mogu osjećati sram. Ipak svi znamo tko je Josip Majher, a malo upućeniji znaju i tko je Rade Dumančić."

Bivši radnici portala Javno.hr

Pismo je u cijelosti preuzeto iz članka objavljenog na portalu Necenzurirano.com

Unutarnji obračuni na portalu Javno.hr

Nova glavna urednica portala javno.hr Nataša Zečević objavila je kako portal od danas prekida sve poslovne odnose s tvrtkom Krletka d.o.o. na čijem čelu je Josip Majher.

Hakirao Javno.hr i došao do lozinki korisnika

Web portal Gadgeterija upozorio je prije desetak dana na ranjivost portala Javno.hr, te pokazao kako je jedan od hakera u samo nekoliko koraka došao do lozinki korisnika tog portala.

Hakiran Necenzurirano.com

Kontroverzni novinar Domagoj Margetić kojeg neki cijene zbog hrabrog pristupa nekim temama, a drugi optužuju zbog navodne povezanosti sa špijunskim miljeom objavio je nešto prije ponoći na svom Twitter kanalu kako je njegov portal Necenzurirano.com hackiran.