Tko kaže da tvrtke i fizičke osobe ne mogu imati više .hr domena?

Mogućnost registracije do dvije .hr domene za fizičke ili pravne osobe putem HR-I obrasca prilično je neprimjećena u Hrvatskoj, te su trenutno na taj način registrirane samo 132 domene.

Naime, uz dobro poznate mogućnosti besplatnog stjecanje najviše jedne domene za pravne osobe putem obrasca HR-P ili jedne strogo definirane domene za fizičke osobe putem obrasca HR-F, tu su i drugi obrasci među kojima se znajzanimljivijim čini HR-I koji fizičkim i pravnim osobama nudi mogućnost registracije (još) dvije .hr domene.

Doduše, takva domena plaća se 300 kuna za period od dvije godine i za njezinu registraciju je uz obrazloženje kako se radi o domeni koja unaprjeđuje informacijski prostor RH potrebna i dozvola određenog ministarstva, no sudeći po do sada odobrenim domenama ta procedura nije problematična i stroga kako bi se na prvi pogled moglo činiti.

Među poznatijim domenama hrvatskog web prostora koje su registrirane na ovaj način nalaze se edukacija.hr, fondovi.hr, pametnakuna.hr, poslovnahrvatska.hr i totalportal.hr, a pregledom 132 do sada odobrene HR-I domene na adresi http://hr-i.dns.hr/php/pregled_sve.php može se vidjeti kako je moguće dobiti i nešto neuobičajenije domene poput actionscript.hr, kravmaga.hr, samo-malo.hr i slične.

Zainteresirani za podnošenje zahtjeva za dodjelu .hr domene na opisani način na navedenom linku mogu pronaći i molbe za svaku od odobrenih domena koje im mogu poslužiti kao primjer.

Tvrtke ne znaju da nove domene dolaze sljedeće godine

Dvije trećine tvrtki u Velikoj Britaniji prema nedavno provedenoj anketi nisu upoznate sa liberalizacijom koja će sljedeće godine utjecati na promjene u pravilima uporabe ekstenzija internet domena, javlja Reuters.

Link tjedna: Whois.com.hr

Web stranica whois.com.hr nudi pretraživanje podataka o web stranicama s hrvatskom domenom, no sadašnjim i budućim vlasnicima web stranica može biti korisna i zbog drugih stvari poput komentara o kvaliteti usluga hrvatskih hosting tvrtki.

Domena pep.si prodana za 10.000 dolara

Slovenska Internet domena pep.si prodana je jučer za 10.000 dolara nepoznatom kupcu, koji je bio spreman toliko platiti zbog sličnosti domene s poznatom markom Pepsi, piše Delo.

Crna Gora zarađuje na prodaji .me domena strancima

Crnogorska tvrtka doMEn, koja se bavi prodajom .me domene, prošle godine registriranjem domena ostvarila je prihod od 2,19 milijuna eura, objavio je B92.