Wikipedia uvodi kontrolu unosa nekih sadržaja

Objava nekih sadržaja na besplatnoj enciklopediji Wikipedii, jednoj od deset najpopularnijih stranica na Internetu, ubuduće će biti moguća tek nakon što to odobre Wikipedijini volonteri, piše nytimes.com

Wikipedia je nastala prije osam godina kao besplatna enciklopedija koju stvaraju njezini posjetitelji koji su unosili i nadopunjavali sadržaj. Prema novoj odluci, članci o živim ljudima na engleskoj verziji ove enciklopedije ubuduće će biti vidljivi  tek nakon i ako budu odobreni.

Ova promjena dolazi kao odgovor na potrebu da WIkipedia bude nešto zrelija, te se više ne može dopuštati "da se informacije kače na zid kako bi se vidilo drže li vodu". Osim velike čitanosti, tu je i problem što su navode iz Wikipedie počeli prenositi i tradicionalni mediji - pa su tako primjerice The Guardian i The Independent prenijeli lažne citate nedavno preminulog francuskog skladatelja Mauricea Jarrea, a bilo je i slučajeva lažnih proglašavanja smrti nekih senatora što se također ne bi smjelo dopustiti.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: