Protega smijenjen, Maletić na čelu HPB-a

Protega smijenjen, Maletić na čelu HPB-a

Josip Protega smijenjen je s mjesta predsjednika Uprave HPB-a, a na njegovo mjesto doći će Čedo Maletić - nekadašnji viceguverner HNB-a i predsjednik uprave Imex banke.

Prema pisanju magazina Banka, odluku o smjeni donijela je danas Vlada, bez navođenja razloga smjene. HPB je najveća banka u državnom vlasništvu, te banka s najvećim gubitkom u ovoj godini u kojoj je prema nerevidiranim podacima s kraja ožujka sedam banaka ostvarilo gubitak, a 26 dobit.

Josip Protega rođen je 1971. godine, a nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu položio je brokerski ispit i zaposlio se u PBZ-u gdje je napredovao do pozicije direktora Sektora investicijskog upravljanja. Između ostalog bio je i u NO Zagrebačke burze, PBZ Investa, PBZ Kapitala i Plave lagune, a i predsjednik Udruženja banaka HGK. Na čelu HPB-a bio je od 2004. godine.

Čedo Maletić je rođen 1965. godine, završio je srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojem je i magistrirao. Do 1995. godine radio je u prethodniku današnje Fine, a potom u HNB-u gdje je napredovao do mjesta viceguvernera. Iz HNB-a je otišao u Imex banku gdje je obavljao funkciju predsjednika uprave.

Osim Protege, smijenjen je i član Uprave Ivan Sladonja koji je u HPB-ovu Upravu došao istovremeno kad i Protega. Njega će zamijeniti Dubravka Kolarić. Prema nagađanjima Business.hr-a iz prosinca 2008. godine, sljedeće radno mjesto Protega bi mogao naći u Agrokoru.