Vesna Balenović pobijedila Inu, čeka povratak na posao

Inina direktorica Vesna Balenović koja je 2001. godine dobila otkaz u Ini zbog upozoravanja na navodni kriminal, nagodila se s hrvatskom vladom na sudu u Strasbourgu, te će dobiti odštetu i biti vraćena na svoj posao u Inu.

Pokušali smo kontaktirati jednu od najpoznatijih hrvatskih zviždačica kako bismo dobili njezinu izjavu za rep.hr, no trenutno se nije javljala na telefon.

Podsjetimo se, Vesna Balenović u Ini je stekla 20 godina staža, a 2001. godine je i unaprijeđena zbog kvalitetnog rada koji je rezultirao uštedom od 28 milijuna kuna ostvarenom njezinim otkazivanjem nerentabilnih skladišta. Tada je dobila kabinet, najveći koeficijent za plaću i nastavila raditi svoj posao, a njezin prijašnji direktor Dovor Kuvačić jednom prilikom je je upozorio "Vesna, prati transport - vidim da se krade."

Kuvačić koji je u međuvremenu preminuo od karcinoma, službeno je jedina osoba proglašena krivom za kriminalne radnje, iako je Balenović nakon njegove smrti upozoravala kako je on bio borac protiv korupcije.

Cijela priča počela je kad je Balenović radila elaborat za predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića, te je primjetila kako krivulje komparativnih troškova na nekim mjestima probijaju predviđene troškove i do 3000 posto. Nakon predaje iznimno iscrpnog izvještaja Dragičeviću i tadašnjem predsjedniku nadzornog odbora Slavku Liniću (koje je Balenović naknadno nazvala ne lopovima nego oličenjem neučinkovitosti), Balenović je nastavila tražiti pravdu - ali ne zbog toga jer se smatrala hrvatskom verzijom Batmana nego zato jer je to bio njezin posao i jer je po zakonu bila dužna prijavljivati kriminal.

Tada je govorila kako je prema njezinom istraživanju INA gubila oko 50 milijuna eura godišnje a kroz primjere je navodila i na koji način. Neugodno se iznenadila kad je saznala da su direktori koje ona optužuje dobili materijale koje je ona predala Liniću. Uslijedio je otkaz, prijetnje, izlazak u javnost kako bi se zaštitila, niz sudskih procesa čija je svrha bilo iscrpljivanje, a na sudu se znala zastupati i sama jer je nekoliko odvjetnika koje je imala radilo protiv nje.

Višegodišnja agonija koja je po Balenović bila jako iscrpljujuća fizički, psihički ali i financijski ovim mirenjem pretvara se u pobjedu jedne dugotrajne bitke za Balenović, iako je teško reći da je dobila i rat, s obzirom da je malo vjerojatno da će se rasplesti slučaj kriminala na koji je upozoravala.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: