Komentar Zlatka Turkoviča: Američke banke signaliziraju burzovni oporavak

Promatrači burzovnih tečajeva, mogu i dalje primjetiti neobično jak rast cijena dionica banaka. Poneki od tih skokova imaju uzroke u tromjesečnim rezultatima, drugi su pak rezultat bolje likvidnosti financijskog sistema.

U drugu grupu možemo uvrstiti europske banke, koje uistinu još nisu objavile poslovne rezultate, međutim očito je da nizak nivo kamatnih stopa, barem onih po kojima se mogu same zaduživati, dolijeva velike svote novca u bankovne trezore. Na tom mjestu treba biti oprezan. Pogrešno bi bilo zaključiti, da će se taj novac automatski i odmah preliti u gospodarski sektor. To posljednje zasigurno će se jednom dogoditi, ali ne odmah. Najprije će doći do čišćenja bilanci unutar banaka, uglavnom sa stabilizacijom izvora financiranja, koji su za sada još uvijek nestabilni glede strukture potraživanja. Ipak, nema dvojbe da će se bankovni sektor u toj recesiji stabilizirati prvi. Ako je uopće bio u recesiji. Ono što zanima burzovne mešetare nisu banke i njihova politika, već učinci vijesti iz financijskog sektora na burzovne tečajeve.

Krajem godine 2008 američke su banke, a puno drukčije nije bilo ni drugdje po svijetu, dobile ogromna sredstva u obliku prevladavajućih kredita od države. U ono je vrijeme Bernanke financijskim kućama omogućavao razne vrste pomoći, kao što su discount window, privremeni otkup nelikvidnih papira, dugoročni otkupi hipotekarnih obveznica itd.

Danas je situacija nešto drukčija. Investicijska banka Goldman Sachs, čije povlaštene dionice je u vrijeme najveće bankovne krize prije pola godine kupio i poznati Warren Buffet, prvo je tromjesečje na sveopće iznenađenje poslovala s dobiti. Dobit na dionicu iznosila je 3,39 dolara odnosno 1,66 milijardi dolara ukupno. Nešto slično u sječnju ili veljači ove godine nitko nije mogao ni zamisliti, ali eto dogodilo se. Kao što se uvijek i na kraju dogodi – niske kamate prije ili kasnije djeluju.

Istina je, da je dionica poslije objavljivanja te vijesti nešto pala, međutim ne zbog prekupljenosti ili precijenjenosti, već zbog činjenice, da će Goldman Sachs izdati nove dionice u vrijednosti pet milijardi dolara. Zanimanje za njih među investitorima već postoji. S tim novcem, jedna od najvećih američkih investicijskih banaka namjerava otplatiti jedan dio 10-milijardnoga zajma, koji je ove jeseni primila od američke vlade. Državu kao vjerovnika u Goldmanu će polako zamijenjivati privatni kapital.

Očito je Buffet imao dobar nos, iako su prije pola godine analitičari i kvazi-analitičari komentirali da je išao u posao s Goldmanom prerano, da bi još mogao pričekati itd. No danas takav dogovor, kakav je tada sklopio više ne bi mogao postići. Okolnosti su se ponešto promijenile. Američke banke nisu više tako ranjive a i Wall Street postao je manje ranjiv.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 15.4.09 u 10. sati):

DAX 30, vriednost 4522 boda,
TecDax, vrijednost 539 bodova,
Euro Stoxx 50, vrijednost  2257 bodova,
Dow Jones, vrijednost 7920 bodova,
Nasdaq, vrijednost 1625 bodova
Nikkei 225, vrijednost 8742 boda.

Prinosi obveznica do dospijeća:
10 -godišnje njemačke obveznice…..3,17 % godišnje
10 - godišnje američke obveznice…..2,77 % godišnje

Cijene sirovina:
zlato (unca)……892 USD
nafta (New York)……..49 USD

Zlatko Turkovič ugledni je slovenski burzovni analitičar čiju kolumnu na rep.hr-u možete pratiti svaka dva tjedna. Za više informacija posjetite njegovu web stranicu zlatkoturkovic.com