Komentar Zlatka Turkoviča: Dow Jones plus 30 posto - što sada?

Svaki snažniji pomak na burzovnim ekranima uzrokuje nelagode. Tako je bilo u slučaju snažnoga pada burzovnih indeksa u jeseni 2008 i na početku ove godine, kada je investitore brinulo koliko brzo i koliko novca mogu izgubiti.

Na dobit nije se nitko ni usudio pomisliti. Zadnji tjedni su u znaku jednog od jačih kratkoročnih burzovnih uspona u zadnjim godinama, pošto je indeks Dow Jones u zadnjih 60 dana dobio skoro 30, a Nasdaq približno 35 posto. Na financijskim TV postajama naveliko su se počele rasprave kuda će krenuti vrijednosti dionica u sljedećim tjednima odnosno mjesecima. Neki prognoziraju pet, drugi 10-postotni pad cijena dionica nakon čega bi se trebao nastaviti uspon. Treći su odmah povukli na dan usporedbe sa vremenima velike depresije, kada su se cijene na burzi, poslije crne jeseni 1929, očito popravile ali je nakon toga slijedilo opadanje burzovnih indeksa. Kakve su okolnosti i mogućnosti burzovnih ulagaća danas?

Prije nego ponudimo bilo kakve ocjene za budućnost, pogledajmo neke podatke i pokazatelje, koji su važni za burzovna događanja. Prvi je gospodarska rast, gdje danas prevladava očiti nesrazmjer između postojeće recesije i rasta dionica. Gledano iz kuta sadašnjosti stvar izgleda nelogična, međutim ima razloge u pretjeranom, prošlom, pesimizmu; naglasak je na pretjeranom. Sadašnji gospodarski rezultati još uvijek su slabi, ali manje slabi nego se prvobitno prognoziralo. U budućim projekcijama gospodarskog rasta, po mome mišljenju, potreban je oprez. Gospodarstvo je još daleko od normalnog rasta i profiti velikog broja poduzeća za godinu 2009, su pod upitnikom. Ulagać možda ućini najbolje ako uzme u obzir pesimističan konjunkturni scenarij i tome sukladno odabere dionice. Možda u ovom trenutku izbor nekih jako cikličkih dionica djeluje privlačan zbog njihovih, mogučih jakih skokova na burzi, međutim treba je biti svjestan, da su realni profiti i dividende ono na čemu trebaju temeljiti dugoročne investicijske odluke.

Važne su i kamatne stope. Ako posmatramo situaciju sa kamatama u Americi, možemo biti optimisti. Ne samo zbog niske razine kamatnih stopa na 10-godišnje državne obveznice odnosno niskih prinosa na prvoklasna izdanja, nego i zbog jačanja prinosa što je ročnost obveznica duža. Još prije pola godine kratkoročne su kamate u usporedbi sa dugoročnima bile nesrazmjerno visoke, što je obično znak da tržište očekuje recesiju. Danes je ta slika dosta »normalna«: kratkoročna izdanja imaju niže, a dugoročnija pak više prinose do dospjeća i ulagači sudeći po tome očekuju postupnu aktivniju gospodarsku rast. Uz to treba dodati i ugodan razvoj kamata na hipotekarne kredite. Hipotekarne kamatne stope u SAD, u travnju, iznosile su 4,81 posto godišnje, što je u usporedbi sa prošlogodišnjim kolovozom, kada su bile 6,48-postotne, osjetno niže. Nije moguče kazati, da i događaji sa kamatama nisu pomogli sadašnjem burzovnom rally-ju koji na prvi pogled izgleda kao plod čiste psihologije.

Ulagače bi sada trebale brinuti uglavnom dvije stvari: gospodarstvo ubuduće ne bi smjelo ići nagore i kamatne stope bi trebale ostati i dalje niske. Mogu li se te dvije stvari obistiniti? Nemoguće je sada reći što će se dogoditi. Naročito što se tiče gospodarstva. Možda je stvar više predvidljivija kod kamata. Prvi čovjek u SAD, koji o njima odlučuje je Bernanke, kojeg u godini 2010 čeka ponovna kandidatura za položaj predsjednika FED-a. Pošto će željeti pokazati neke opipljive rezultate, postoji vjerovatnost da svoje dosadašnje »uspjehe« s monetarnom politikom neće htjeti pokvariti.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 13.5.09 u 10. sati):

DAX 30, vrijednost 4855 bodova,
TecDax, vrijednost 611 bodova,
Euro Stoxx 50, vrijednost  2419 bodova,
Dow Jones, vrijednost 8469 bodova,
Nasdaq, vrijednost 1715 bodova
Nikkei 225, vrijednost 9340 bodova.

Donosi obveznica do dospijeća:

10 -godišnje njemačke obveznice…..3,41 % godišnje
10 godišnje američke obveznice…..3,19 % godišnje

Cijene sirovina:
zlato (unca)……923 USD
nafta (New York)……..60 USD

Zlatko Turkovič ugledni je slovenski analitičar čiju kolumnu na rep.hr-u možete pratiti svaka dva tjedna. Za više informacija posjetite zlatkoturkovic.com