Preminula Savka Dabčević-Kučar

Preminula Savka Dabčević-Kučar

Vjerojatno najveća hrvatska političarka i doktorica ekonomije Savka Davčević-Kučar preminula je danas u Zagrebu.

Najznačajniji trenuci političke karijere Dabčević-Kučar obuhvaćali su njezin uspon do predsjednice SKH-a i članice predsjedništva CK SKJ, a potom i značajnu ulogu u hrvatskom proljeću. U novijoj povijesti ostat će upamćena kao predsjednica HNS-a i predsjednički kandidat na izborima 1992. godine.

Dabčević-Kučar osim političke imala je i znanstvenu karijeru na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te je bila jedna od prvih žena doktora ekonomije u Hrvatskoj. Tema njezina doktorata bila je J.M.Keynes - teoretičar državnog kapitalizma, a njezin mentor Mijo Mirković.

Dabčević-Kučar imala je 85 godina. Rođena je u Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a umrla je danas u svojj obiteljskoj kući u Zagrebu.

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati sutra, u petak 7. kolovoza, u 12.00 otvorit će knjigu žalosti u Središnjem uredu HNS-a, Kneza Mislava 8 u Zagrebu. Knjiga žalosti bit će otvorena u petak 7. kolovoza od 12.00 do 17.00 sati, u subotu 8. kolovoza od 10.00 do 17.00 i u ponedjeljak 10. kolovoza od 10.00 do 17.00 sati. Posljednji ispraćaj Savke Dabčević-Kučar bit će u ponedjeljak 10. kolovoza u 16:30 sati na Mirogoju.