Popis koji novi poduzetnici ne smiju zanemariti

Započeti svoj posao nije lako, zbog čega s portala usatoday.com prenosimo osam savjeta za poduzetnike početnike, kako bi se sigurnije uputili u svijet poduzetništva.

1. Prije osnivanja tvrtke napišite poslovni plan

Pisanje poslovnog plana je neophodno, čak i ako tvrtka ne treba prezentirati radi financiranja. Poslovni plan je poput karte puta, i bez njega je puno teže doći do cilja.

2. Testirajte ideju dok ste zaposleni

Idealno je privatni posao započeti dok ste zaposleni jer na taj način ne ostajete bez primanja, što znatno smanjuje rizik a i eliminira potrebu isplaćivanja plaće.

3. Angažirajte potencijalne poslovne partnere

"To je jednako važno kao romantična veza ili brak", kaže Robert Tuchman, autor knjige koja govori o započinjanju privatnog posla.

4. Završite kratki tečaj o financijama

Ukoliko nemate iskustvo te vrste, završite neki tečaj o poslovnim financijama, jer je vođenje tvrtke posve drugačija stvar od upravljanja novcem u privatne svrhe.

5. Planirajte ekstra troškove

Nenadani troškovi čest su problem koji se pojavljuje kod tvrtke svake vrste, zbog čega je dobro izdvojiti novac za tako nešto.

6. Razlikujte se od drugih

Zapitajte se "po čemu sam različit od ostalih" i budite sigurni da to možete objasniti klijentima u manje od 30 sekundi.

7. Vjerujte instinktima

Ljudi često sve rade na način na koji su vidjeli da se stvari obavljaju kod drugih, no to ne znači da je takav način rada najbolji.

8. Ostanite snažni

Ako vjerujete u svoju ideju, ne dajte nikome da Vas zaustavi. Ponekad uspjeh dođe nakon što tisuću puta čujete riječ ne.