Deset najvećih trenutaka u povijesti IT-a

Deset najvećih trenutaka u povijesti IT-a

Teško je vjerovati kako se ljudi mogu usaglasiti o deset najvećih trenutaka u povijesti IT-a, no Jack Wallen pokušao je biti objektivan kad je radio svoju selekciju najvećih događaja objavljenu na techrepublic.com

Navodimo ih kronološkim redom:

1. Razvoj COBOL-a (1959)

COBOL je jedan od jezika koji su najviše utjecali na druge, a fascinantno je da i danas ima računala koja vrte aplikacije napisane u COBOL-u.

2. Razvoj ARPANET-a (1969)

Ne može se poreći kako je ARPANET prethodio modernom Internetu. Bez razvoja ARPANET-a izgled IT-a danas bio bi znatno drugačiji.

3. Stvaranje UNIX-a (1970)

Po mišljenju nekih Windowsi nisu najvažniji operativni sustav ikad kreiran, već UNIX. UNIX je nastao suradnjom MIT-a i AT&T Bell Labsa, te je bio prvi operativni sustav koji je omogućavao istovremeno logiranje više od jednog korisnika, što je stvorilo višekorisničko okruženje.

4. Prvi "clamshell" laptop (1979)

William Moggridge dizajnirao je za GRID Systems Corporation laptop koji se otvara na današnji način, no prvi takav pojavio se na tržištu tek 1991. godine. Zbog 20 patenata koje je imao, GRID je lako prodan, a tadašnji kupac Tandy zadržao je patente te ga dalje prodao AST-u.

5. Početak rada Linusa Torvaldsa na Linuxu (1991)

Neovisno o tome što mislite o Linux vs Windows debati, važnost vodećeg open source operativnog sustava ne može se poreći. Linux je open sourceom između ostalog i omogućio studentima i manjim tvrtkama da razmišljaju na puno veći način nego im je to dozvoljavao budžet.

6. Došašće Windowsa 95 (1995)

Bez sumnje, Windows 95 znatno je promijenio izgled desktopa. Izlaskom na tržište svi ostali operativni sistemi počeli su kopirati ovaj novi standardni desktop.

7. Dot-com bubble devedesetih (1990-e)

Dot-com bubble devedesetih napravio je nešto što nitko drugi nije - pokazao je kako velika ideja može dobiti noge i postati stvarnost. Tvrtke poput Amazona i Googlea ne samo da su preživjele kad je dot-com bubble pukao, već su narasle u moćne i utjecajne tvrtke. Dot-com bubble pokazao je i kako je svakodnevni život brži, bolji i moćniji s današnjom tehnologijom.

8. Povratak Stevea Jobsa u Apple (1996)

Da se Jobs nikad nije vratio u Apple, iPod nikad ne bi ugledao svjetlo dana. Bez iPoda, Apple ne bi šreživio. Bez Applea, ne bi bilo ni OS X-a, a bez njega operativni sustavi bili bi limitirani na Windows i Linux.

Više o cijeloj životnoj priči Stevea Jobsa pogledajte u ovom izvrsnom govoru samog JObsa u trajanju 15 minuta.



9. Stvaranje Napstera (1999)

Dijeljenje datoteka. Bez Napstera, dijeljenje podatka izgledalo bi puno drugačije. Napster i originalni P2P protokoli utjecali su na stvaranje BitTorrent protokola, a Torrenti danas čine gotovo trećinu ukupnog prometa podataka i čine transfer velikih datoteka jednostavnim.

10. Početak Wikipedie (2000)

Wikipedia je jedan od najvećih izvora podataka na Internetu, te je najveći izvor podataka dostupan javno.

Uvjereni smo kako se dio posjetitelja ne bi u potpunosti složio s Wallenovim izborom, te bi rado u komentarima članka dodao stvaranje tražilice Google ili nešto drugo. Komentiranje članaka na rep.hr-u nažalost još nije moguće, no ovu opciju planiramo uvesti tijekom listopada, što će omogućiti veće sudjelovanje posjetitelja na našem portalu.