Hrvatska ostvarila bolje rezultate u konkurentnosti u IT-u

Hrvatska ostvarila bolje rezultate u konkurentnosti u IT-u

Hrvatska je na BSA-ovoj ljestvici IT konkurentnosti ostvarila mali napredak skokom sa 41. na 37 mjesto, objavljeno je u studiji The Economista.

Na vrhu ljestvice koja je ocjenjivala stanje u 66 država svijeta prvo mjesto zadržao je SAD, iza kojeg se nalaze Finska, Švedska, Kanada i Nizozemska.

Uspoređuje li se s državama južne i istočne Europe, Hrvatska i nema previše razloga za slavlje, s obzirom da su ispred nje pozicionirane Češka (26.), Mađarska (28.), Slovenija (29.), Grčka (32.), Slovačka (34.), Poljska (35.) i Rumunjska (36.) a iza nje tek Bugarska (47.), zanemare li se azijske države poput Kazahstana koje su u studiji iz nekog nepoznatog razloga svrstane u regiju istočne Europe.

Gledano po kategorijama, Hrvatska je najbolje ocijenjena u kategorijama pravno okruženje (62,0 bodova) i poslovno okruženje (60,8 bodova) a najslabije u okruženju istraživanja i razvoja (16,7 bodova).

Cjelokupno istraživanje možete vidjeti na ovdje (PDF).

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške:
     

Blog Davida Jakelića: IT konkurentnost-nije sve kako se čini

Je li to moguće? Da u situaciji dok nam opća konkurentnost opasno klizi nizbrdo, naš IT ipak vuče naprijed?