Hrvatski informatičari na olimpijadi osvojili četiri medalje

Hrvatski informatičari na olimpijadi osvojili četiri medalje

Uspjeh hrvatskih informatičara na ovogodišnjoj olimpijadi u bugarskom Plovdivu nadmašio je sve dosadašnje - hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu zlatnu i tri srebrne medalje.

Zlatnu medalju dobio je Stjepan Glavina, učenik trećeg razrea srednje škole iz Preloga, a srebrne medalje dobili su bivši četvrtaši Ivan Pilat (XV gimnazija Zagreb), Goran Žužić (V gimnazija Zagreb) i Jakša Markotić (III gimnazija Split).

Dodjela medalja, priznanja i nagrada održala se u petak, 14. kolovoza 2009. oko 23.00 sata, čime je i službeno  završena 21. međunarodna informatička olimpijada – IOI 2009, najznačajnije godišnje svjetsko znanstveno informatičko natjecanje za učenike srednjih škola do 19 godina starosti.

Na natjecanju koje je održavalo od 8. do 15. kolovoza 2009 nastupile su reprezentacije 83 države svijeta. Mentori hrvatskih učenika su prof. Danijela Naranđa, Nikola Dmitrović, Predrag Brođanac i Slavojka Antišić.

Hrvatsku reprezentaciju ove su godine vodili Ivo Šeparović, dipl. ing., odgovorni voditelj i Lovro Pužar, dipl. ing., stručni voditelj.

Prema propozicijama IOI 2009 natjecatelji su dva dana po 5 sati rješavali po 4 problemska zadatka koristeći programske jezike Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Nastup na 21. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je, kao i na prethodnih 16 IOI (od 1993.), Hrvatski savez informatičara (HSIN), a do sada su za Hrvatsku osvojene 54 olimpijske informatičke medalje.

Konferencija za novinare hrvatskih informatičkih olimpijaca održat će se u ponedjeljak, 17. kolovoza 2009. u 12.00 sati u sjedištu Hrvatskog saveza informatičara, Dalmatinska 12, u Zagrebu.