Otvoreni Windaysi u Opatiji

Ovogodišnji Windaysi - deveta po redu Microsoftova konferencija - otvoreni su jučer u Opatiji.

Okupljeni su imali priliku sudjelovati u raspravama na temu uloge IT u poslovanju, zaštite intelektualnog vlasništva te inovacija i poduzetništva.

Tijekom prvog dana ovogodišnje Microsoft WinDays konferencije, koja je započela poslovnim sadržajima, sudionici su imali priliku sudjelovati na brojnim predavanjima i raspravama. Tako su, među ostalim, održana i tri okrugla stola koja su obradila tematiku uloge informacijske tehnologije u poslovanju, zaštitu intelektualnog vlasništva te inovacije i poticanja razvoja malog i srednje velikog poduzetništva.

U diskusiji na okruglom stolu s temom uloge IT-a u svakodnevnom radu i kvalitetnom investiranju u informatičku infrastrukturu prisustvovali su Dario Galinec, izvršni direktor sektora informatike u tvrtki Podravka te Ivan Gabrić, predsjednik Uprave tvrtke Combis. Sudionici su obradili aktualnu temu sve veće poslovne i ekonomske nestabilnosti u zemlji, komentirajući rješenja koje IT industrija može ponuditi kako bi se učinkovito odgovorilo na trenutačne i predstojeće izazove. Okupljeni su se složili kako će u takvoj situaciji imperativ smanjivanja troškova uz povećavanje efikasnosti biti dominantan kriterij osiguranja uspješnosti i opstanka velikog broja poslovnih subjekata. Pri tome se prepoznaje značajna uloga IT tehnologije, proizvoda, rješenja i usluga koji u velikoj mjeri mogu pozitivno utjecati na smanjivanje operativnih troškova u sklopu poduzeća i javne uprave. Raspravu je vodio Daniel Lenardić, direktor odjela usluga poslovnog savjetovanja pri tvrtki KPMG.

Istoga dana održan je i drugi okrugli stol na temu zaštite intelektualnog vlasništva. Uz vodstvo moderatorice Blaženke Urbanke, direktorice tvrtke HSM Informatika, na raspravi su sudjelovali Željko Topić, ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Domagoj Miletić, direktor tvrtke eVision informacijski sustavi te Domagoj Oreb, predsjednik Uprave tvrtke Ruđer inovacije. Sudionici su u razgovoru istaknuli kako je činjenica da inovacija predstavlja temelj stvaranja ekonomskih prilika i uspjeha te kako je kvalitetna i pravovremena zaštita intelektualnog vlasništva iznimno važna za budući ekonomski rast i razvoj, posebice u IT industriji koja se uvelike oslanja na znanje. Rasprava je u konačnici zaključila kako je nedvojbeno da inovativni proizvodi i usluge, posebice iz tehnološkog segmenta, pozitivno utječu na povećanje opće učinkovitosti poslovanja. No, ti se proizvodi i usluge istodobno moraju i zaštititi na odgovarajući način. Unatoč tome što se temelje na znanju i idejama, odnosno nemaju opipljivu formu poput fizičkih proizvoda, ostaje činjenica kako svojim korisnicima osiguravaju dodanu vrijednost. Jednako tako, proizvodnjom i ponudom takvih usluga i proizvoda moguće je ostvariti dobit i konkurentsku prednost, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima te je stoga i potrebno uspostaviti odgovarajuću zakonsku regulativu koja će osigurati zdravo okružje za rast i razvoj te industrije.

Posljednji okrugli stol prvog dana konferencije obradio je temu poticanja razvoja inovativnosti i malih i srednje velikih tvrtki u Hrvatskoj. Rasprava je okupila predstavnike Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (predsjednik Uprave Tomislav Kovačević), CEPOR-a i Nacionalnog vijeća za konkurentnost ( prof. dr. sc. Slavica Singer s Ekonomskog fakulteta u Osijeku), Poslovno-inovacijskog centra u Hrvatskoj (direktor Dalibor Marijanović), Microsofta (glavni tehnološki savjetnik Ratko Mutavdžić). Okupljeni su se složili kako je malo i srednje poduzetništvo izuzetno važan čimbenik ukupne gospodarske infrastrukture. Govornici su zaključili kako poticanje poduzetničke klime i osiguravanje mogućnosti za uspješan rad mladih tvrtki predstavlja ulaganje u razvoj hrvatskog gospodarstva, posebice u razdobljima iznalaženja odgovora na izazove ekonomske nestabilnosti. Jednako tako, rasprava je naglasila kako tehnološke tvrtke, a posebice one zasnovane na inovacijama i korištenju suvremenih tehnologija, mogu učiniti značajan i brz iskorak u smislu konkurentnosti na regionalnom i globalnom tržištu.

U večernjim satima prvog dana konferencije predstavljena je  humanitarna akcija organizacije UNICEF. Riječ je o inicijativi pod nazivom „Prekini lanac“, a kojoj je cilj spriječiti digitalno nasilje među djecom. Microsoft i partneri pridružili su se navedenom projektu koji je dio UNICEF-ovog višegodišnjeg programa „Škole bez nasilja“. Projekt je u ime organizacije promovirala Maja Vučić. Predstavnici i partneri hrvatske ICT industrije sa zadovoljstvom su podržali ovaj projekt od društvenog značaja koji za cilj ima obrazovanje djece, roditelja i učitelja. Činjenica je kako suvremene tehnologije djeci otvaraju svijet novih mogućnosti za igru, učenje i komunikaciju, no pri tome nailaze na brojne izazove i opasnosti. Stoga je odgovornost svih čimbenika u društvu pomoći djeci u osiguranju korisnog i sigurnog kretanja u digitalnom okruženju kako bi se utjecalo na prevenciju elektroničkog nasilja te posljedica koje ono sa sobom donosi. Sudionici WinDays konferencije tijekom svojeg boravka će imati priliku i sami aktivno sudjelovati u akciji prikupljanja priloga – kupovinom poklona i suvenira po simboličnoj cijeni te izravnim uplatama na žiro račun organizacije UNICEF.