Varaždin dobio Institut za softversku ekonomiju

Varaždin dobio Institut za softversku ekonomiju

Neprofitni Međunarodni institut za softversku ekonomiju, inovacije i poduzetništvo osnovao je u Varaždinu, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Londona, svoj treći centar koji će pomoći lokalnoj zajednici da iskoristi gospodarske potencijale za razvoj lokalne softverske industrije.

Ovaj međunarodni institut (International Institute for Software Economics, Innovation and Entrepreneurship – IISEIE) osnovan je početkom ovog rujna u Redmondu (SAD) na summitu Microsoftovih inovacijskih centara. Njegovi su osnivači Microsoft, Sveučilište Southern Cross s Novog Zelanda, te grupacija Agitava koja se bavi istraživanjima i savjetovanjem na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Institut je ostvario podršku mnogih ključnih sudionika iz ICT industrije, uključujući istraživačke organizacije, brojne softverske tvrtke i ugledne nezavisne stručnjake. Varaždinski ogranak Instituta prvi je lokalni ogranak u svijetu izvan engleskog govornog područja.

Institut IISEIE i Microsoftov inovacijski centar (MIC) u Varaždinu okupili su niz lokalnih partnera poput Tehnološkog parka Varaždin, Fakulteta organizacije i informatike, Veleučilišta u Varaždinu te Grada Varaždina, koji su svi redom dali podršku ovom projektu i inicijativi. S njima je danas potpisano pismo namjere oko suradnje na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i osiguravanju globalnog rasta gospodarstva temeljenog na softverskoj industriji. Malcolm Fraser, glavni i izvršni direktor instituta IISEIE, koji je ogranak Instituta u Varaždinu i otvorio, tom je prilikom istaknuo: „Glavni je cilj IISEIE u suradnji s lokalnim partnerima, pomoći rastu gospodarstva temeljenom na softverskoj industriji, povećanjem kapaciteta i poslovnih vještina radne snage te omogućavanjem pristupa informacijama i razmjeni najboljih praksi na svjetskoj razini.„

Institut je strukturiran kao mreža za razmjenu znanja na globalnoj razini, s ciljem pronalaženja mogućnosti suradnje u raznim istraživačkim i industrijskim projektima. „Želimo podržati provođenje takvih projekata uz pomoć profesionalnih zajednica, virtualnih poduzeća i zajedničke infrastrukture koja nam u sklopu IISEIE instituta stoji na raspolaganju“, naglasio je Fraser.

Institut je uspostavljen upravo stoga kako bi svima koji rade na istraživanju i razvoju softvera olakšao pristup i ulazak u softversku industriju, omogućio razmjenu znanja i praktičnih vještina te informacija o mogućim razvojnim prilikama uz uspostavu standarda na području vođenja poslovanja prilikom proizvodnje softvera.

Direktor Microsoftovog inovacijskog centra Marko Drenovački tim je povodom istaknuo: "Aktivnosti Instituta na svjetskoj razini usko su vezane uz program Microsoftovih Inovacijskih centara. Logičan odabir u uspostavljanju lokalnog ogranka instituta bio je Varaždin, ponajviše zbog izvrsne postojeće suradnje Microsoftovog inovacijskog centra s lokalnom vlašću i zajednicom, te zbog podrške koju Grad Varaždin pruža poduzetništvu, inovacijama i inovativnosti općenito. Značajan doprinos uspostavljanju lokalnog ogranka Instituta daju i inicijative gradskih vlasti u uspostavljanju zajednice znanja poticanjem novih pristupa korištenja modernih tehnologija u edukaciji za sve građane, od osnovnoškolskog, srednješkolskog i visokoškolskog obrazovanja, pa sve do inicijative cjeloživotnog učenja".

Prvi projekt Instituta i lokalnih partnera bit će program Innovation Academy koji će zaživjeti već tijekom listopada, a namijenjen je tvrtkama i poduzetnicima – nezavisnim proizvođačima softvera - koji tek ulaze u poslovne vode. Hrvatska je jedna od dvadeset zemalja u svijetu gdje su Institut i Microsoft osigurali izvođenja programa za mlade tvrtke koje tek kreću s poslovanjem i postojeće partnere programa BizSpark Network.

Program Innovation Academy nastao je kao plod suradnje Instituta i Microsofta. Oni novim softverskim tvrtkama i poduzetnicima omogućavaju odgovarajuću i suvremenu edukaciju o vođenju poslovanja softverskih tvrtki. Jedan od primarnih ciljeva programa jest popuniti praznine u poslovnim vještinama koje su nužne za osiguravanje poslovnog uspjeha tih tvrtki. Cijeli će program biti lokaliziran i prilagođen lokalnim partnerima, uvjetima poslovanja i prilikama koje su specifične za naše područje. Sudionicima programa stoje na raspolaganju savjetodavne usluge Instituta i partneri iz lokalnog ogranka koji će im rado pomoći prilikom uspostavljanja novih softverskih tvrtki i razvoja komercijalnih proizvoda.