Windows 7 od danas dostupan u Hrvatskoj

Novi Microsoftov operacijski sustav, Windows 7, od danas je dostupan u Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu. Prenosimo Microsoftovo prioopćenje.

Windows 7 ispunjava sva dana obećanja – korisnicima je mnogo lakše na osobnom računalu raditi ono što požele. Ovaj novi operacijski sustav nudi poboljšano i ujednačeno korisničko sučelje te znatna funkcionalna poboljšanja koja pojednostavljuju svakodnevne zadatke i omogućavaju korisnicima da najbolje iskoriste svoja osobna računala, neovisno o njihovoj vrsti (stolna, prijenosna računala ili pak netbook) i namjeni.

„Za Windows 7 uistinu mogu reći da su ga radili ljudi – za ljude! Nijedan drugi softverski proizvod nije uključivao rad s toliko mnogo fokus grupa, kao sada kada smo tijekom perioda od tri godine pažljivo slušali naše korisnike i prikupljali njihova iskustva s ranijim verzijama Windowsa i prve komentare na Windows 7. Pričali smo podjednako s inženjerima i vrhunskim stručnjacima ali i s korisnicima koji svakodnevno koriste naše proizvode. Stoga mogu biti sigurna da je Windows 7 najbolje izdanje našeg najvažnijeg proizvoda do danas, te da donosi značajna poboljšanja u tri glavna segmenta – jednostavnosti korištenja, novim mogućnostima i sigurnosti“, izjavila je Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su demonstrirana sva nova svojstva Windowsa 7.

Na operacijskom sustavu Windows 7 radili su Microsoftovi inženjeri i dizajneri u suradnji s korisnicima i partnerima s konačnim ciljem – ostvariti viziju PC-a na kojemu je sve jednostavno. Milijuni dobrovoljaca pomogli su u razvoju novog operacijskog sustava testirajući rane verzije i dajući svoje komentare. Microsoftovi partneri imali su tješnju, mnogo aktivniju ulogu u razvoju proizvoda još od faze planiranja Windowsa 7. Zajednički pristup rezultirao je boljim performansama osobnih računala kao i boljom kompatibilnošću sa širokim rasponom softvera i hardvera. Više od 16 tisuća tvrtki u svijetu razvija softver i hardver namijenjen korištenju uz Windows 7, a preko 44 tisuće programera sudjelovalo je programu kojim su pripremljeni za razvoj aplikacija za novi operacijski sustav.

Windows 7 odmah na HP-ovim računalima.

Windows 7 u Hrvatskoj od danas je dostupan i na HP-ovim prijenosnim računalima serije Pavillion dv6 i dv7 te Compaq Presario, koje su također predstavljene na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije. Igor Fiolić, voditelj HP-ovog odjela za računala u Hrvatskoj povodom njihovog predstavljanja je izjavio: „U ovoj godini zamjetan je pad prodaje stolnih i prijenosnih računala u svijetu i u Hrvatskoj. Čak su i prijenosna računala koja su godinama imala dvoznamenkasti rast sada u padu. U prvom kvartalu pad iznosi -23%, u drugom -19%, dok se pad očekuje i za treći kvartal. Istovremeno, prodaja HP-ovih prijenosnika je u porastu, u drugom kvartalu čak 28.4%, što je dodatno povećalo HP-ov udio na tržištu (39% u drugom kvartalu). Takav HP-ov porast potvrđuje tvrdnju da i u krizi kupci ne odlučuju isključivo zbog najniže cijene već da biraju računala s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Najveći dio prijenosnika HP prodaje u segmentu kućnih korisnika i korisnika u malim tvrtkama, a do sada smo prodavali samo komercijalnu seriju prijenosnika i s njom ostvarili preko 50% prodaje u tom segmentu. Danas predstavljamo serije prijenosnika HP Pavilion i Compaq Presario namijenjene upravo kućnim korisnicima, a uz navedene predstavljamo i dva nova modela netbuka: Compaq Mini i HP Mini SE kojeg je dizajnirao priznati dizajner Tord Boontje.“

Vezano uz suradnju sa Microsoftom Igor Fiolić je izjavio da operacijski sustav Windows 7 unapređuje rad i uvodi mnogo novih mogućnosti namijenjenih kućnim korisnicima. „Novi modeli HP Pavilion i Compaq Presario optimizirani su i dolaze s podrškom za Windows 7 što ih dodatno čini boljim izborom za korisnike. Uz to, jedna od naših najjačih strana je podrška korisnicima, a za kupce serija Pavilion i Presario dodatno poboljšavamo podršku uvođenjem korisničkog centra za podršku – 0800 223-213. S takvom proširenom ponudom te unaprjeđenjem podrške želimo pružiti još bolju uslugu kupcima HP računala“, naglasio je Fiolić. 

Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska, povodom ove suradnje s HP-om izjavila je: „Podrška hardverskih partnera bila je iznimno važna već tijekom razvoja Windowsa 7, no posebno nam je važno što odmah u trenutku predstavljanja novog, uzbudljivog proizvoda, koji predstavlja jednu od naših najznačajnijih objava softvera ikad, odmah imamo i partnera na lokalnom tržištu koji isporučuje multimedijalna računala s našim proizvodom. Windows 7 idealan je upravo za tu, multimedijalnu namjenu, a ovoj sinergiji još više daje na težini činjenica da je HP vodeća marka prijenosnih računala u Hrvatskoj već dugi niz godina. Vjerujemo da će hrvatski korisnici prepoznati vrijednosti ove suradnje, kao i da će biti zadovoljni posebnim sadržajima i uslugama koji su dio Windowsa 7, a po prvi puta su prilagođeni upravo njima“. 

Sadržaji i usluge prilagođeni hrvatskim korisnicima

Windows 7 u Hrvatskoj se po prvi puta pojavljuje s posebnim lokalnim dodacima koji su prilagođeni i namijenjeni hrvatskim korisnicima. Tisak će tako pružiti uslugu ispisivanja korisničkih fotografija. Dovoljno je da korisnik odabere fotografije koje želi ispisati i njemu najbliži kiosk na kojemu ih sljedećega dana želi preuzeti; Windows 7 obavit će sve ostalo nakon samo nekoliko klikova mišem. Cjelokupnu logistiku za ovu uslugu ispisa fotografija preuzima Tisak.

U Windows Media Player bit će integriran i popis hrvatskih radiostanica koje će se moći slušati u streamingu. U početku će biti na raspolaganju Antena Zagreb, no broj stanica koje će biti moguće slušati na ovaj način, neposredno iz Windows Media Playera, s vremenom će se povećavati. Korisnici tako više neće morati tražiti odgovarajuće web stranice koje nude streamingu programa budući da su lokalni sadržaji integrirani u Windows Media Player.

Hrvatska inačica Windowsa 7 također je po prvi puta na raspolaganju odmah od dana globalne objave. Time je hrvatski postao jedan od 34 jezika čija je verzija objavljena istovremeno, na dan globalnog predstavljanja. 

Brojne novosti u Windows 7

Tijekom proteklih 18 mjeseci, komentari koji su dobiveni iz više od jedne milijarde dobrovoljno ispunjenih upitnika od strane 8 milijuna osoba koje su testirale Windows 7 pomogli su Microsoftu da pojednostavi način na koji se u novom operacijskom sustavu obavljaju svakodnevni zadaci. Evo samo dijela od mnogobrojnih poboljšanja zbog kojih će korisnici iskusiti jednostavniji rad s osobnim računalom.

Pojednostavljeni PC

Taskbar: Taskbar je u potpunosti redizajniran kako bi korisnici mogli raditi brže i kako bi se uklonili suvišni i nepotrebni elementi. Nove su mogućnosti poput malenog pregleda sadržaja web stranica i dokumenata, pa čak i videa, odmah u taskbaru. 
HomeGroup: Jednostavno dijeljenje datoteka i pisača s drugim Windows 7 osobnim računalima u vašem domu. 
DeviceStage: Prikazuje status svih priključenih diskova poput kamera i mobilnih telefona, olakšavajući sinkronizaciju podataka i upravljanje diskovima. 
Fotografije i video: Windows Live Photo Gallery i Windows Live Movie Maker nude korisnicima odlične, besplatne mogućnosti uređivanja fotografija i videa te njihovo jednostavno dijeljenje s prijateljima. 
Snap: Povucite otvoreni prozor do ruba ekrana da biste automatski promijenili njegovu veličinu. Tako možete „zalijepiti“ dva prozora za lijevi i desni rub ekrana da biste lako usporedili njihov sadržaj. 
Shake: Primite prozor za njegovu naslovnu traku i protresite mišem kako bi se svi ostali otvoreni prozori automatski minimizirali i nestali iz vida. Ponovite isto da bi se ranije vidljivi prozori ponovno vratili. 
Internet Explorer 8: Naš najbrži, najjednostavniji i najsigurniji web preglednik ikada. Nove mogućnosti poput Instant Searcha, akceleratora i web isječaka (Web Slices) pomažu vam da iskusite bolji web. 

Radi onako kako vi želite

Brže uključivanje, brže isključivanje: Svaki korisnik Windowsa 7 primijetit će da se računalo brže pokreće i brže isključuje, te da bolje upravlja energijom (što je naročito važno za prijenosna računala). 
Jednostavnije mobilno računarstvo: Sve vaše postavke nalaze se na jednom mjestu, u Windows Mobility Centru. 
Zaštitite svoj PC: Zaštita podataka na PC-u sada je mnogo jednostavnija zahvaljujući proširenim mogućnostima stvaranja sigurnosnih kopija i besplatnim paketom Microsoft Security Essentials koji računalo štiti od virusa, spywarea i drugog zloćudnog softvera.

Omogućava nove stvari

Windows Touch: Upravljajte svojim PC-om pomoću monitora s ekranom osjetljivim na dodir, korištenjem prstiju i multi-touch gesta. 
PlayTo: Glazba, video i fotografije mogu se slušati i prikazivati na drugim osobnim računalima i uređajima poput Xboxa 360 koji je spojen na televizijski prijemnik. 
Podrška za igre i grafiku: Windows 7 donosi poboljšanja koja omogućavaju bolje performanse u igrama i zabavnim aplikacijama, uključujući i 64-bitnu podršku te grafički sustav DirectX11. 
Ispisivanje na pisač ovisno o lokaciji: Vaši dokumenti bit će poslani na ispravan pisač bez obzira nalazite li se kod kuće ili u uredu. Korištenjem mogućnosti Offline Files možete raditi u offline načinu i sinkronizirati datoteke između osobnog računala i mreže na poslu.