GISDATA Grupa dobila posao izgradnje crnogorskog GeoPortala

GISDATA Grupa objavila je kako je njezina operativna kompanija GISDATA Beograd, potpisala ugovor i započela izvođenje GeoPortala Uprave za nekretnine Crne Gore.

Razvoj portala www.nekretnine.co.me (web još nije postavljen, pa link još ne funkcionira op.a.), a koji tvori temelj višenamjenskog prostornog informacijskog sustava za izgradnju nacionalne infrastrukture prostornih podataka Crne Gore, vode stručnjaci i softverski inženjeri beogradskog ureda GISDATA Grupe, uz pomoć zagrebačkih kolega.

GeoPortal Uprave za nekretnine Crne Gore izrađuje se u skladu s INSPIRE direktivom Europske zajednice, a kojoj je cilj osigurati osnovu za kvalitetniju razmjenu prostornih podataka između organizacija i institucija javne vlasti te omogućiti jednostavniji javni pristup podacima korisnicima diljem Europe. Kako se sve zemlje u sklopu EZ koriste sličnim sustavima, Crna Gora se ovim činom svrstala u red razvijenih zemalja prema pitanju uređenosti i suvremenosti nacionalnog geoinformacijskog sustava. Ovo je druga uspješna implementacija nacionalne infrastrukture prostornih podataka u regiji koju za potrebe državnih geodetskih uprava provodi GISDATA Grupa. Podsjetimo – u svibnju ove godine grupa je završila izgradnju GeoPortala Državne Geodetske Uprave Republike Hrvatske, a koji se danas nalazi u svakodnevnoj upotrebi te omogućuje pristup tisućama datoteka s prostornim informacijama. GeoPortal Uprave za nekretnine Crne Gore u istoj će mjeri korisnicima iz državne uprave, privatnog sektora kao i svim ostalim građanima omogućiti brz pristup bazama podataka s digitalnim kartama, osnovnoj karti Crne Gore, katastarskim planovima te središnjem registru prostornih jedinica. Korištenjem GeoPortala korisnici će moći jednostavno pretraživati, naručivati te koristiti prostorne podatke, aplikacije i servise putem Interneta.

Uz dugogodišnje iskustvo GISDATA Grupe u izgradnji složenih geoinformacijskih sustava, u GeoPortal ugrađuje se programska oprema vodećih svjetskih proizvođača GIS sustava. Tako, poput GeoPortala Državne Geodetske Uprave Republike Hrvatske, osnovu novog sustava Uprave za nekretnine Crne Gore čini ArcGIS poslužitelj tvrtke ESRI. Uz isporuku ESRI programske opreme, te dizajna, implementacije i integracije GeoPortala, GISDATA Grupa također sudjeluje i na unosu inicijalnih GIS podataka te u školovanju djelatnika Uprave za nekretnine za rad sa sustavom.

Andrej Lončarić, direktor GISDATA Zagreb, naglasio je važnost učinkovitih GIS sustava u suvremenom društvu, osvrnuvši se pri tome na dugogodišnje probleme s kojim se susreću zemlje iz regije – zastarjelu i polovičnu dokumentaciju, neučinkovite mehanizme za indeksiranje i pretraživanje podataka te u većini slučajeva i nepostojanje ikakvih digitalnih inačica relevantnih podataka. „Drago nam je što je Uprava za nekretnine Crne Gore prepoznala stručnost naših kolega iz Beograda i iskazala im povjerenje u izvođenju ovog projekta. Na osnovi iskustva s GeoPortalom u Hrvatskoj, možemo reći kako će novi sustav korisnicima GIS podataka i informacija u Crnoj Gori uvelike olakšati svakodnevni rad“, napomenuo je Lončarić.

Mićo Orlandić, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore, istaknuo je zadovoljstvo projektom sustava i tijekom procesa njegove implementacije. „Kada smo se odlučili za GISDATA Grupu, znali smo da radimo dobar izbor. Pažljivo smo proučili kako su proveli projekt na GeoPortalu u Hrvatskoj i vidjeli da zaista ne postoji iti jedna prepreka da grupu angažiramo i za naše potrebe. Novi sistem je prvi u nizu koraka u izgradnji moderne nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Posla ima još dosta, ali vjerujem da ćemo u suradnji s GISDATA Grupom uspješno riješiti i najzahtjevnije projekte“, izjavio je Orlandić.

Uz Hrvatsku i Crnu Goru, GISDATA je radila i radi na implementacijama sličnih rješenja i u ostalim zemljama u regiji koja teže EU integracijama, primjerice Republičkom Geodetskom Zavodu Srbije, Geodetskoj Upravi Republike Slovenije, Državnom Institutu za Geodeziju i Kartografiju Mađarske te Geodetskoj Upravi Makedonije.