INA zbog većeg PDV-a podigla pa vratila cijenu goriva

INA je zbog povećanja PDV-a s 22 na 23 posto prvo podigla cijene goriva za jedan posto, da bi ih dan kasnije zbog pritiska iz Vlade vratila na stari iznos.

Službeno obrazloženje za vraćanje cijena na stari iznos od trećeg kolovoza, samo jedan dan nakon neočekivanog poskupljenja na Ininim stranicama objašnjeno je sljedećim riječima "Situacija na svjetskom tržištu i jači tečaj kune u ovom trenutku, dozvoljavaju nam da snizimo cijene za jedan posto."

Upitno je koliko će navedene promjene trajati, s obzirom da INA svaki drugi utorak usklađuje cijene goriva s onima na mediteranskom tržištu, pri čemu će pri korekciji moći neprimjetno vratiti razliku nastalu povećanjem PDV-a. Prvo takvo usklađivanje moguće je već sutra, 4. kolovoza.

UPDATE:
Unatoč najavama na Ininim web stranicama, do vraćanja cijena nije došlo 3. već 4. kolovoza. Cijene su tako ostale iste kao prije dva tjedna, te ih možete pronaći u vezanom članku ispod ovog teksta.

Gorivo ponovno jeftinije

Cijene goriva od ponoći su ponovno jeftinije, te je litra Eurosupera 95 na Ininim benzinskim postajama sada 7,44 kune, a Eurodizela 6,67 kuna.