Šuker predlaže skraćenje radnog tjedna

Skraćenje radnog tjedna za pojedine industrije uz subvenciju plaća u tim sektorima, ideja je koju je iznio ministar financija Ivan Šuker na radnom ručku s poduzetnicima, piše Seebiz.eu.

Konkretno, radilo se o odgovoru na zahtjeve automobilskog klastera za hitnim i konkretnim antirecesijskim mjerama.

Ministar je nakon kraćeg izlaganja u kojem je ponovio postupke Vlade u borbi protiv krize naglasio rebalans proračuna, kao osnovnu mjeru u borbi protiv krize. Uspješan rebalans pretpostavka je uspješnog izdavanja obveznica na međunarodnom tržištu. Ministar Šuker najavio je i da za dva dana putuje na kongres Svjetske banke na kojem namjerava ugovoriti odobravanje 'veće tranše' kredita za HBOR.

U vezi kompenzacije dugovanja privatnih tvrtki prema Ministarstvu financija, kao i dugovanja javnih tvrtki prema istim kompanijama, ministar je izjavio da će o tome razmisliti i da će tako nešto 'probati provesti'. Nakon toga je iznio niz mjera koje bi trebale osigurati poboljšanje likvidnosti, uključujući i izmjenu Zakona o trgovačkim društvima po kojoj je će onemogućiti osnivanje novih tvrtki osobama koje su u vlasništvu tvrtke koja je blokirana zbog neizvršavanja obveza.

Najavljen je i novi Zakon o trošarinama, kao i da će dio sektora osiguranja i igara na sreću 'vrlo brzo ući u sustav PDV-a', a to će se regulirati usklađivanjem poreznog sustava s Europskom unijom.

Nezadovoljan vremenom danim za postavljanje pitanja, jedan je poduzetnik predložio 'Ajmo rađe riješiti egzistenciju radnika i budućnost tvrtki pa ćemo onda drugi put ručati'.