Zbog nelogične uredbe majke male djece prisiljene dati otkaz

Odluka gradskog ureda grada Zagreba prema kojoj se za 2009/2010 u vrtić mogu upisati samo djeca koja će do 31.8.2009. navršiti godinu dana, neke majke stavlja u nezgodan položaj jer zbog toga ne mogu poslati dijete u vrtić niti kad navrši godinu dana te će morati birati između ilegalnog zapošljavanja babysitterice, davanja otkaza ili uzimanja neplaćenog dopusta.

Naime, godinu dana je minimalna dob prilikom koje se dijete može poslati u vrtić i razdoblje nakon kojeg se majke moraju vratiti na posao jer im ističe porodiljni dopust. Međutim, po odluci gradskog ureda, djeca koja do 31.8.2009. ne dovrše godinu dana mogu se upisati u vrtić tek iza ljeta 2010. godine, a majke koje nemaju nezaposlenog muža ili roditelje na raspolaganju jednostavno nemaju gdje s djecom.

Nelogičnom odlukom došlo je do toga da Grad vrši dobnu diskriminaciju, jer će roditelji djeteta koje je rođeno 30.8.2008. godine moći boraviti u vrtiću nakon navršene godine života, dok će ono rođeno 1.9.2008. godine očito prisiliti svoju majku na otkaz ili neplaćeni dopust, koji u privatnim tvrtkama često nije ni moguće dobiti.