Kartice istisnule čekove

Građani Hrvatske prošle su godine raznim bezgotovinskim transakcijama potrošili 107,7 milijardi kuna. Od toga je na čekove, nekad omiljeno sredstvo plaćanja, potrošeno je samo 2,66 milijardi kuna ili manje od 2,5 posto ukupne bezgotovinske potrošnje, piše Jutarnji  list.

U samo godinu dana kupnja čekovima smanjena je za više od pola milijarde kuna. Prema podacima banaka, korištenje čekova svake se godine smanjuje za barem 20 posto.

Više je razloga pada popularnosti čekova nauštrb drugih načina bezgotovinskog plačanja. Neki od njih su Obročne otplate putem kreditnih kartica bez kamata i naknada, zatim relativno nova mogućnost otplate na rate bez kamata putem debitnih kartica vezanih na tekući račun građana, kao i rast kupovanja preko interneta.

S druge strane, takve bezgotovinske transakcije imaju i svoju cijenu. Samo prošle godine građani su za razne naknade i kamate na otvorene kartične i tekuće račune, te za usluge korištenja interneta i ostalih elektroničkih usluga, platili 2,28 milijardi kuna.