Koji mirovinski fondovi su u gubitničkoj 2008. najbolje upravljali budućim mirovinama?

Koji mirovinski fondovi su u gubitničkoj 2008. najbolje upravljali budućim mirovinama?

Svi obvezni i većina otvorenih i zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova završili su prema Hanfinom izvješću 2008. godinu s gubitcima usporede li se podaci s prosincem 2007., piše Business.hr.

Najmanji gubitak među obveznim mirovinskim fondovima ostvario je AZ fond (-9,06 posto) a najveći PBC/Croatia osiguranje (-17,85 posto). Vrijednost indeksa obveznih mirovinskih fondova Mirex, za prošlu godinu je minus 12,5 posto.

Kod dobrovoljnih mirovinskih fondova raspon je nešto širi - prinos su ostvarili AZ benefit (5,3 posto) i Erste Plavi Protect (2,67 posto) dok su ostali u gubitcima i to od 7,08 posto (AZ profit) do iznad 23 posto (Croatia osiguranje i Erste Plavi Expert)

Od 12 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova u plusu je bio jedino fond Sindikata hrvatskih željezničara dok su svi ostali u minusu i to od 2,59 posto (fond T-HT-a) do 23,49 posto (fond Sindikat pomoraca)

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: