Od rujna ZSE uvodi novi burzovni indeks - Crobex10

Zagrebačka burza planira uvođenje nekoliko novih burzovnih indeksa, a prvi koji će biti uveden nakon Crobexa bit će Crobex10 koji starta sedmog rujna 2009. godine, objavljeno je na samoj Burzi.

Svrha uvođenja novih indeksa je razvoj naprednijih alata za analiziranje i uspoređivanje podataka sa tržišta, a CROBEX10 služit će kao podloga za izradu investicijskih proizvoda kao što su indeksni fondovi i strukturirani proizvodi. Sadržavat će deset dionica iz sastava Crobexa koje imaju najveću free float tržišnu kapitalizaciju i promet, a sastav indeksa revidirat će se polugodišnje, tjedan dana nakon revizije Crobexa.

Bazna vrijednost novog indeksa iznositi će 1.000 bodova, računati će se u kunama i distribuirati u realnom vremenu tijekom trgovine na Burzi. Crobex10 bit će vagan na osnovu free-float tržišne kapitalizacije i prometa pri čemu će se težina pojedine dionice ograničiti na 20 posto kako bi se izbjegla dominacija dionica s velikom kapitalizacijom.

Trenutni indeks burze CROBEX uveden je prvi rujna 1997. godine, a trenutno indeks sačinjavaju 24 dionice tvrtki koje kotiraju na Burzi. 

Zagrebačka burza ima i obveznički indeks CROBIS, a postoji još i dionički indeksi CROEMI kojeg je 2003 godine pokrenula direkcija za makroekonomska i financijska istraživanja Raiffeisen banke koji trenutno obuhvaća 20 dionica koje kotiraju na burzi, te CROX - indeks hrvatskih dionica koje objavljuje Bečka burza.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: