Od rujna ZSE uvodi novi burzovni indeks - Crobex10

Zagrebačka burza planira uvođenje nekoliko novih burzovnih indeksa, a prvi koji će biti uveden nakon Crobexa bit će Crobex10 koji starta sedmog rujna 2009. godine, objavljeno je na samoj Burzi.

Svrha uvođenja novih indeksa je razvoj naprednijih alata za analiziranje i uspoređivanje podataka sa tržišta, a CROBEX10 služit će kao podloga za izradu investicijskih proizvoda kao što su indeksni fondovi i strukturirani proizvodi. Sadržavat će deset dionica iz sastava Crobexa koje imaju najveću free float tržišnu kapitalizaciju i promet, a sastav indeksa revidirat će se polugodišnje, tjedan dana nakon revizije Crobexa.

Bazna vrijednost novog indeksa iznositi će 1.000 bodova, računati će se u kunama i distribuirati u realnom vremenu tijekom trgovine na Burzi. Crobex10 bit će vagan na osnovu free-float tržišne kapitalizacije i prometa pri čemu će se težina pojedine dionice ograničiti na 20 posto kako bi se izbjegla dominacija dionica s velikom kapitalizacijom.

Trenutni indeks burze CROBEX uveden je prvi rujna 1997. godine, a trenutno indeks sačinjavaju 24 dionice tvrtki koje kotiraju na Burzi. 

Zagrebačka burza ima i obveznički indeks CROBIS, a postoji još i dionički indeksi CROEMI kojeg je 2003 godine pokrenula direkcija za makroekonomska i financijska istraživanja Raiffeisen banke koji trenutno obuhvaća 20 dionica koje kotiraju na burzi, te CROX - indeks hrvatskih dionica koje objavljuje Bečka burza.