Rohatinski kritizirao banke i zaključio - možemo i bez MMF-ovog aranžmana

Rohatinski kritizirao banke i zaključio - možemo i bez MMF-ovog aranžmana

Pokušaj banaka da kreditiranje države uvjetuju promjenama u politici HNB-a guverner Rohatinski na današnjoj press konferenciji nazvao je slučajem bez presedana.

Iskazao je zadovoljstvo zbog toga što država nije popustila pred pritiskom banaka, te je istaknuo kako je stabilnost financijskog sustava preduvjet održavanja normalnog ekonomskog života u zemlji, te rekao kako se tečaj ili brani ili pušta jer ga se jednog kad ga se pusti jako teško može zadržati, uspoređujući to s puštanjem duha iz boce.

Podsjetio je i kako je HNB ranije upozoravao na rizičnost uzimanja kredita vezanih uz švicarski franak, čije vraćanje je postalo znatno skuplje nego onih u eurima.

Rohatinski je rekao i kako Hrvatskoj nije potreban stand by aranžman s MMF-om kao ni prije dva mjeseca, ali će se on nametati ako se Hrvatska sama ne izvuče iz krize. Odbio je dati preporuku Vladi, tvrdeći kako poštuje što se Vlada ne miješa u politiku HNB-a, pa se onda ni HNB ne bi trebao miješati u posao Vlade. Ipak, rekao je da vjeruje da bi država trebala smanjivati deficit. Hrvatska bi ove godine trebala vratiti 12,8 milijardi eura glavnice i oko milijardu eura kamate, što predstavlja trećinu BDP-a.

Inače, HNB je danas intervenirala na deviznom tržištu te je prodajom 184,75 milijuna eura bankama stabilizirala tečaj kune. Transakcija je obavljena po prosječnom tečaju od 7,440584 kune za jedan euro. Na redovitoj obrnutoj repo aukciji, HNB je prihvatila 4,25 milijardi kuna po fiksnoj repo stopi od 6,00 posto što je polovica od 8,5 milijardi kuna u ponudama banaka.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: