Todorić tražio delistiranje dionica svojih tvrtki na burzi?

Mnoge tvrtke upućuju zahtjeve za uklanjanje svojih dionica sa ZSE uslijed nepovoljnih okolnosti na hrvatskom tržištu kapitala zbog kojih su se drastično smanjile vrijednosti dionica i tržišne kapitalizacije, piše Večenji list.

Najglasnije je odjeknuo takav zahtjev koji je burzi uputio Ivica Todorić, zahtijevajući da se dionice šest njegovih tvrtki delistiraju iz kotacije Burze (Jamnica, Ledo, Konzum, Belje, Tisak i Zvijezda). Agrokor ističe da cijene njihovih dionica na burzi ne reflektiraju stvarne vrijednosti poduzeća, kojima i u 2009. godini prihodi rastu, nego padaju kao posljedica nedostatka kapitala kod ulagača.

O sličnom se potezu razmišlja i u Ericsson Nikoli Tesli, nekim brodarskim kompanijama, građevinskim tvrtkama, a isto su već zatražili iz Belišća i nekoliko manjih tvrtki. Za razliku od navedenih, postoje tvrtke koje se na takav potez ne mogu odlučiti, između ostalog i zbog toga što su na burzu izašle kroz javnu ponudu (IPO). Jedna od takvih je i Atlantic grupa, čiji predsjednik uprave Emil Tedeshci napominje da će ostati u prvoj kotaciji burze i zbog osjećaja odgovornosti prema malim dioničarima tvrtke.

Važno je napomenuti da službenim delistiranjem dionica sa Zagrebačke burze ne nestaje mogućnost da se tim dionicama trguje, nego se samo smanjuju obveze koje Burza nameće tvrtkama u smislu promptnog izvješćivanja burze (i posredno dioničara) o poslovnim rezultatima, odlukama i slično.