U 413 hrvatskih tvrtki prosječna plaća iznad 13.000 kuna neto

U 413 hrvatskih tvrtki prosječna plaća iznad 13.000 kuna neto

Prosječna plaća u prosincu 2008. godine iznosila je preko 13.000 kuna neto u čak 413 hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju 10.503 zaposlenika, podaci su iz novog Fininog izvještaja.

No, 10.503 zaposlenika samo su mali dio iz ukupnog broja od 965.744 djelaznika obuhvaćenih ovom statistikom, te su u većini tvrtki plaće ispodprosječne. Prosječnu neto plaću viša je od 6000 kuna u samo 12,5 posto tvrtki, no te tvrtke zapošljavaju 31,6 posto obuhvaćenih radnika.

Gledano po broju tvrtki, podaci nisu impresivni - 62,1 posto pravnih osoba isplatilo je prosječnu plaću do 4.000 kuna, pri čemu broj radnika kod tih pravnih osoba čini 31,7 posto u ukupnom broju. Prosječnu plaću od 4.000 do 6.000 kuna isplatilo je 25,4 posto pravnih osoba s 36,7 posto radnika.

Tablica prikazuje koliko je radnika zaposleno kod pravnih osoba, čiji se prosjeci plaća kreću u prikazanim rasponima, a ne broj radnika po visini prosječno isplaćene plaće.  

Po područjima djelatnosti visina prosječno mjesečno isplaćene plaće u prosincu 2008.godine  bila je vrlo različita. Najveći prosjek neto plaća bilježi se u djelatnosti financijskog poslovanja i iznosi 8.517 kuna, a najniži u djelatnosti hoteli i restorani, 4.002 kune. Dakle, omjer između najvišeg i najnižeg isplaćenog prosjeka neto plaća je 2,1 prema 1, dakle više nego duplo. Djelatnost hotela i restorana ima za 24,2% niži prosjek neto plaća od republičkog prosjeka. 

Značajan dio primanja radnika čine i naknade materijalnih prava. Za naknade materijalnih prava radnika do neoporezivih iznosa (dnevnice za službeni put, prijevoz na posao i s posla, terenski dodatak, nagrade, božićnice, dar djeci i slično ) u prosincu 2008. godine isplaćeno je 795,0 milijuna kuna. Najveći dio naknada isplaćenih u prosincu odnosi se na isplate božićnica i poklona djeci 63,4 posto, te na prijevoz na posao i s posla 20,0 posto. Na sve ostale vidove izdataka odnosi se 16,6 posto. Isplate božićnica i dara za djecu iznad neoporezivih iznosa ovdje nisu obuhvaćene. U razdoblju siječanj – prosinac 2008. godine za naknade materijalnih prava do neoporezivih iznosa isplaćeno je 4.145,2 milijuna kuna, a za božićnice, dar djeci i slično, isplaćeno je ukupno 694,6 milijun kuna, odnosno 16,7% ukupnih isplata. U 2008. godini isplate za božićnice, dar djeci i slično, su za 7 posto manje od isplata u 2007. godini.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške:
     

Zavod za statistiku i Fina različito prikazuju prosječnu plaću

Prosječna hrvatska plaća u prosincu 2008. godine prema podacima Financijske agencije iznosi 5277 kuna, dok prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosi 5410 kuna, može se vidjeti u podacima koje objavljuju ove dvije institucije.