Većina kućanstava troši više nego što zaradi

Mjesečne troškove prihodima ne može pokriti čak 68 posto hrvatskih kućanstava, poražavajući je rezultat GFK-ove ankete provedene u prosincu, piše SEEbiz.eu 

Prosječno hrvatsko kućanstvo mjesečno je u 2008. godini prihodovalo 6920 kuna, dok su prema subjektivnoj procjeni mjesečni troškovi iznosili 8950 kuna, odnosno 2030 kuna ili 29,33 posto više od prihoda. 

Više od troškova zarađuje samo 12 posto kućanstava, onoliko koliko troše zarađuje njih 17 posto, a njih tri posto nije željelo odgovoriti. 

Prosječni mjesečni prihodi kućanstava iznosili su u Hrvatskoj 6920 kuna (961 euro), odnosno od 791 euro u Slavoniji do 1156 eura u Zagrebu i okolici. Prosječnom kućanstvu čiji prihodi ne pokrivaju sve troškove trebalo bi 67 posto veći prihodi kako bi došli do točke izjednačenja. Najveći postotak troškova odnosi se na hranu (oko 30 posto) i stanovanje (oko 16 posto), a slijede odjeća, obuća, telefoniranje i promet. 

Tek četvrtina kučanstava je odvajala za štednju, a oko 16 posto ih je otplaćivalo stambeni kredit ili više njih. 

 

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: