Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Znanstvenica Danica Ramljak izabrana je u utorak za ravnateljicu instituta Ruđer Bošković, što nije dobro prihvaćeno u dijelu znanstvene zajednice unutar koje je najkritičniji bio ugledni znanstvenik Ivan Đikić koji je za portal rep.hr kritizirao Upravno vijeća zbog izbora Ramljak za novu ravnateljicu. 

Ramljak je izabrana između sedam prijavljenih kandidata i prva je žena izabrana na čelu ovog instituta u 60 godina postojanja. Četverogodišnji mandat dalo joj je Upravno vijeće 24. ožujka iako natječajni odbor i Znanstveno vijeće nisu preporučili niti jednog od ponuđenih kandidata. Inače vrijedi spomenuti kako predstavnici ministarstva znanosti imaju većinu u Upravnom vijeću, ali je nemaju u natječajnom odboru i u Znanstvenom viječu.

Đikić je istaknuo kako njegova kritika nije kritika kolegice, već kritika odluke Upravnog vijeća koje po njegovom mišljenju nije poštivalo sve uvjete natječaja. što je - po njegovim riječima - rezultiralo donošenjem nekvalitetne odluke za budućnost instituta. Naime, prema prvoj točki natječaja kandidat je morao biti istaknuti znanstvenik u svom području s međunarodnim iskustvom u vođenju i upravljanju većim projektima, što po onome što nam je Đikić rekao u telefonskom razgovoru i po onome što je napisao na forumu portala Connect Ramljak nije.

Po njegovim riječima Ramljak ima samo 11 PUBMED radova i manje od 200 citata, što je ispod razine prosječnog postdoktoranda u inozemstvu, a i njezin najznačajniji rad o tome kako polifenoli iz kakaa imaju antikancerigreni učinak, po njegovoj procjeni s foruma nije originalan i značajan u onolikoj mjeri kakvom se pokušava prikazati prilikom njezinog imenovanja.

"Drugi kandidati bili su bolji znanstvenici" rekao je Đikić koji misli da je pogrešno kada se "unaprijed zna" tko će biti izabran na neko mjesto.

Na forumskoj raspravi bilo je i znanstvenika koji su zauzeli stranu ravnateljice tvrdeći kako je za ravnatelja bitnije menadžersko znanje, no protivnicima njezinog imenovanja ostaje argument kako je natječaj tražio istaknuto znanstveno ime.

Danica Ramljak preuzet će dužnost 15. svibnja.

Primorac štedi na znanosti gdje javnost ne vidi

"Ulažemo u znanje i obrazovanje koliko god možemo" rekao je ministar znanosti Dragan Primorac potpisujući sporazum o izgradnji studentskog doma u Splitu prešućujući kako se na znanosti maksimalno štedi na onim mjestima koja su manje vidljiva novinarima i javnosti.