Primorac štedi na znanosti gdje javnost ne vidi

"Ulažemo u znanje i obrazovanje koliko god možemo" rekao je ministar znanosti Dragan Primorac potpisujući sporazum o izgradnji studentskog doma u Splitu prešućujući kako se na znanosti maksimalno štedi na onim mjestima koja su manje vidljiva novinarima i javnosti.

A najnoviji niz mjera štednje koji je pogodio hrvatske fakultete može samo izmamiti sarkastični osmijeh kod onih koji se sjete kako Vlada Hrvatsku povremeno voli nazivati društvom znanja.

Iz neslužbenih izvora na PMF-u u Zagrebu doznali smo kako novci za znanstvene projekte koje država inače isplaćuje mjesečno, nisu isplaćeni još od studenog prošle godine, što nije zabilježeno još od 1999. godine. Navedena sredstva inače ne idu u ruke znanstvenika, već služe kako bi se nabavljala oprema poput knjiga i računala, putovalo na konferencije, plaćalo gostovanje stranaca i slično što je sada otežano.

Nažalost, to je tek dio očajničkih mjera štednje - djelatnici na Sveučilištu od svibnja 2009. godine neće se moći koristiti ni bazom podataka SpringerLink koja sadrži znanstvene članke iz najvažnijih časopisa s područja matematike i prirodnih znanosti, jer zbog štednje pretplata za 2009. godinu neće biti produžena iako se radi o osnovnom sredstvu bez kojeg se teško može pratiti razvoj i trendove u znanosti.

Čini se da je ministarstvo znanosti slijedilo logiku kako bez navedenih članaka znanstveni novaci neće imati ni potrebu izlagati po konferencijama u inozemstvu, jer je ukinulo i Fond za putovanja na konferencije u inozemstvu iz kojeg su dolazile novčane potpore za odlazak na iste.

Djelatnici Sveučilišta ogorčeni su navedenim mjerama jer se ne radi o racionalizaciji troškova, već o ukidanju osnovnih sredstava za rad, što će se sigurno negativno odraziti na stanje "društva znanja".

Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Znanstvenica Danica Ramljak izabrana je u utorak za ravnateljicu instituta Ruđer Bošković, što nije dobro prihvaćeno u dijelu znanstvene zajednice unutar koje je najkritičniji bio ugledni znanstvenik Ivan Đikić koji je za portal rep.hr kritizirao Upravno vijeća zbog izbora Ramljak za novu ravnateljicu.