Srićologija: Radi ono u čemu si dobar

Srićologija: Radi ono u čemu si dobar

Poslovica kaže da je dobitna kombinacija "pravi čovjek na pravom mjestu". Svatko je od nas za nešto sposoban i za svakoga postoji posao koji bi mogao savršeno obavljati. Zašto onda na radnom mjestu i u životu često završimo kao igrači uloga u kojima nismo dobri pa najveći dio dana radimo ono što nam nije snaga već slabost?

Prije svega, problem je u pojmu "radnog mjesta" na koje nas je netko postavio. Na njemu moramo obavljati i ono što nas veseli, što znamo i možemo dobro raditi, ali i ono za što nemamo ni volje ni ideja, ni energije ni dara. Zamislimo sjajnog prodavača koji tvrtci donosi velike ugovore, ali uvijek zabrlja u papirnatom dijelu posla. Uz njega radi kolega koji skoro ništa ne proda, ali uvijek pedantno i temeljito ispuni sve papire. Obojica sebe i posao doživljavaju negativno jer nisu uspješni u onome što rade. Prvoga će šef kritizirati zbog loše papirologije, a drugoga zbog slabe prodaje.

U idealnom svijetu, prvi bi trebao prodavati, a drugi se baviti papirnatom stranom posla. Obojica će biti zadovoljni i davati sjajne rezultate jer rade ono za što su sposobni i motivirani.

Uvijek se divimo ljudima koji pršte od energije i elana, koji mogu davati izuzetne rezultate, ostati dugo na poslu, izdržavati naizgled nadljudske napore i sve to raditi sa smiješkom. Jesu li to osobe napravljene od posebnog materijala?

Najčešće nisu. Njihova je prednost da rade upravo ono što vole, ono u čemu su najbolji. Posao im je hobi. Sigurno znate iz osobnog iskustva da svaki čovjek može beskonačno dugo i kvalitetno raditi ono što mu predstavlja zadovoljstvo. Kartate li do jutra s društvom, preslagujete li satima svoju kolekciju maraka ili novčića, razgovarate li ili vodite ljubav čitavu noć s voljenom osobom, čitate li dvadeset sati bez daha knjigu koja vas je "zarobila", bit ćete heroj koji pršti od energije i elana, jer radite ono što vas veseli.

Jeste li primijetili da uopće niste umorni nakon neprospavane noći posvećene onome u čemu uživate i u čemu ste dobri? Ali kad morate raditi ono što ne radite dobro, što vam ne odgovara, za što nemate motivacije i talenta, brzo se umarate, bezvoljni ste, bježite na bolovanje i osjećate se potpuno potrošenih baterija.

Zato pravilo za pobjednika glasi: Uredi si život tako da svi tvoji talenti mogu doći do punog izražaja! Nemoj dopustiti da radiš ono u čemu nisi dobar!

Srićologija: Znamo li živjeti

Kolumna 'Znamo li živjeti' prva je u nizu kolumni Velimira Sriće koje ćemo pod nazivom Srićologija ubuduće objavljivati na portalu rep.hr 

Srićologija: Život kao igra

Davno su filozofi proglasili čovjeka bićem igre (homo ludens). Pojam igranja uz sebe veže najljepše ljudske emocije: sreća, zadovoljstvo, stvaranje, uspjeh, pobjeda, zabava, istraživanje, opuštanje, dokazivanje, napredak, veselje, kreativnost, učenje, druženje, timski duh, zajedništvo. Kroz igru smo postali ono što jesmo, razvijali se, odrastali, učili, stjecali prijatelje.