Suradnja Končara i Ruđera

Predsjednik Uprave Končar - Elektroindustrije d.d. Darinko Bago i njegovi suradnici  na poziv ravnateljice dr. sc. Danice Ramljak i 'Ruđerovog' tima jučer su posjetili Institut 'Ruđer Bošković' (IRB) gdje su održali radni sastanak o mogućoj suradnji.

Uz Bagu, u Končarovom timu bili su mr. sc. Vladimir Plečko, član Uprave Končara za Korporativni razvoj, dr. sc. Stjepan Car, predsjednik Uprave Končar – Instituta za elektrotehniku te dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave Instituta za elektrotehniku. Dogovorena je inicijativa da se u rujnu održi zajednička radionica na kojoj će se pobliže definirati znanstvena i gospodarska područja od zajedničkog interesa.

Na radnom sastanku analizirani su problemi povezivanja znanosti i gospodarstva u Republici Hrvatskoj te su dogovoreni modaliteti unaprjeđenja rada i suradnje između IRB-a i Končara u idućem razdoblju. Osim razgovora oko organizacije i provedbe suradnje na zajedničkim  projektima, naglašena je važnost međusobnog boljeg upoznavanja i kvalitetne komunikacije kako bi se pobliže definirala područja od zajedničkog interesa. S tim je ciljem pokrenuta inicijativa da se krajem rujna 2009. godine organizira zajednička radionica koja će generirati fokusirane prezentacije. Radionici će prethoditi sastanak koordinatora suradnje dvaju organizacija, dr. sc. Milka Jakšića pred IRB-om i dr. sc. Miroslava Poljaka pred Končarom, koji će uz pomoć svojih suradnika razraditi mehanizme fokusiranja interesa te izvršiti selekciju programa koji će se predstaviti na radionici. Uz navedeno, istaknuta je potreba zajednička suradnje  Instituta 'Ruđer Bošković', Končara i Instituta za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane RH i na budućim NATO projektima.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago i ravnateljica IRB-a Danica Ramljak istaknuli su kako ovakvi sastanci, između čelne znanstveno istraživačke institucije i jedne od vodećih gospodarskih tvrtki u RH, predstavljaju nužan početak ostvarivanja  suradnje u području visokih tehnologija, neophodno potrebnih za unapređenje hrvatskog gospodarstva i usmjeravanje znanstvenoistraživačkog rada u Hrvatskoj prema temama potrebnim hrvatskom društvu.

Osim ravnateljice u ime IRB-a na sastanku su sudjelovali: dr. sc. Tome Antičić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku, dr.sc. Nikola Radić, predstojnik Zavoda za Fiziku materijala, dr.sc. Andrea Moguš Milanković, voditeljica Laboratorija za istraživanje stakla, dr.sc. Milko Jakšić, voditelj Laboratorija za ionske snopove, dr.sc. Davor Gracin, viši znanstveni suradnik i dr.sc. Ivan Ljubić, viši asistent u Grupi za teorijsku kemiju, koji su svojim kolegama iz Končara predstavili područja istraživanja kojima se bave te projekte na kojima trenutno rade od potencijalnog interesa za Končara.

Ramljak na čelu Instituta Ruđer Bošković - Đikić osudio način izbora

Znanstvenica Danica Ramljak izabrana je u utorak za ravnateljicu instituta Ruđer Bošković, što nije dobro prihvaćeno u dijelu znanstvene zajednice unutar koje je najkritičniji bio ugledni znanstvenik Ivan Đikić koji je za portal rep.hr kritizirao Upravno vijeća zbog izbora Ramljak za novu ravnateljicu.