Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali.

Kako to nije uvijek jednostavno, dobro je proučiti naš popis 10 najtežih pitanja na razgovorima za posao te pomoću našeg prijedloga odgovora na njih smisliti pripremiti svoje odgovore.

1. Recite mi nešto o sebi

S obzirom da ovo pitanje često dolazi kao pitanje koje otvara intervju, odgovor ne bi trebao biti preopsežan - minuta do dvije bit će sasvim dovoljno. Idealno je spomenuti rane godine, edukaciju, prijašnja radna mjesta i nedavno iskustvo u karijeri. Kako je ovo pitanje za "zagrijavanje" u njemu ne treba isticati ono najbolje.

2. Što znate o našoj organizaciji?

Mnogi hrvatski poslodavci žale se kako zaposlenici koji se javljaju na posao nisu niti pogledali web stranicu tvrtke u kojoj traže posao. Idealan zaposlenik trebao bi uz osnovne podatke znati raspraviti i o proizvodu odnosno uslugama koje tvrtka nudi, prihodima, reputaciji, imidžu, ciljevima, problemima, stilu rukovođenja, ljudima, povijesti i filozofiji. Odgovor bi trebao pokazati da je zaposlenik posvetio neko vrijeme proučavanju tvrtke, ali isto tako da je spreman saznati više.

3. Zašto želite raditi za nas?

Idealan zaposlenik odgovorit će na ovo pitanje povezujući s njime potrebe tvrtke u kojoj se prijavio za posao, tj. da je njegovo proučavanje pokazalo kako tvrtka radi stvari u kojima bi volio sudjelovati ili ga zanimaju. Npr. ukoliko tvrtka ima izvrstan menadžment, da bi htio biti dio tog tima. Ukoliko puno ulaže u razvoj i istraživanja, da bi htio stvarati nove stvari i da cijeni što se to u tvrtki potiče. Ukoliko tvrtka naglašava financijsku kontrolu, odgovor bi trebao biti kako ima sklonost prema brojevima.

Ukoliko odgovor na ovakva pitanja nije nimalo iskren, zaposlenik bi se i više od poslodavca trebao zapitati je li to doista posao za njega, jer bi u protivnom i poslodavac i on mogli postati nezadovoljni s vremenom.

4. Što Vi možete a drugi kandidati ne mogu?

Dosta često pitanje koje u praksi rijetko kad pruži zadovoljavajuće odgovore. Zbog načina na koje je postavljeno zaposlenik smije pokazati i manjak skromnosti.

Najbolje je pričati o svojim konkretnim ranijim uspjesima i nabrojiti neka postignuća te navesti vještina i interesa uz postignute rezultate iz kojih proizlazi vrijednost zaposlenika. Također je dobro moći sortirati prioritete, identificirati probleme i iskoristiti iskustvo i energiju za njihovo rješavanje.

5. Što Vam je najatraktivnije u ovoj poziciji, a što nije?

Dobro je nabrojati tri do četiri atraktivna faktora i spomenuti jedan manji, koji to nije.

6. Zašto bismo trebali zaposliti Vas?

Odgovor bi trebalo dati razmišljajući o sposobnostima, iskustvu i energiji, slično kao i u četvrtom pitanju.

7. Što tražite kod posla koji želite?

Odgovor bi trebalo usmjeriti prema mogućnostima organizacije. Želja za dokazivanjem i prepoznavanje rezultata od strane tvrtke su dobar odgovor koji bi trebao biti usmjeren prema mogućnostim radije nego prema osobnoj sigurnosti.

8. Dajte mi svoju definiciju pozicije za koju tražimo djelatnika

Odgovor bi trebao biti kratak i usmjeren na zadatak. Prije odgovora potrebno je znati što sve radno mjesto uključuje i u protivnom pitati to osobu koja intervjuira prije davanja odgovora.

9. Koliko vremena bi Vam trebalo da date značajan doprinos našoj tvrtki?

Budite realni. Recite da ste spremni truditi se od prvog dana, ali da je potrebno pola godine do godinu da upoznate organizaciju i njene potrebe dovoljno da bi dali značajniji doprinos.

10. Koliko dugo ćete ostati kod nas?

Recite da ste zainteresirani za karijeru u organizaciji, ali priznajte da želite osjećati izazove kako bi u njoj ostali.

Navedena pitanja i odgovori preuzeti su i prilagođeni iz "Napuštajući tvrtku: Kako preživjeti gubitak posla i uspješno pronaći drugi" autora Williama J. Morina i Jamesa C. Cabrere.

Što menadžere pitaju na razgovoru za posao

Nakon članka u kojem smo nabrojali deset općenitih teških pitanja na razgovoru za posao, nastavljamo s pitanjima koja mogu biti postavljena menadžerima, a koja je također dobro čuti i proći prije odlaska na razgovor za posao.

Još nekoliko teških pitanja na intervjuu za posao

Kako odgovoriti na pitanje o plaći i spremiti se za druga pitanja na intervjuu za posao, ono je što muči mnoge koje nakon raznih testiranja očekuje intervju za posao.

Pitanja na intervjuu za posao (1)

Pozitivne reakcije posjetitelja na dosadašnje članke s pitanjima i predloženim odgovorima na intervjuu na posao potaknule su nas na daljnju pomoć te vrste.

Pitanja na intervjuu za posao (2)

Serija od novih 30 pitanja koja mogu biti postavljena na intervjuu za posao između ostalog uključuje teme vezane uz dosadašnje školovanje na fakultetu i spremnost na putovanja.

Pitanja na intervjuu za posao (3)

Svima koji očekuju intervju za posao dobro će doći i treća skupina od 30 pitanja koju donosimo kako bismo budućim zaposlenicima pomogli da se pripreme za intervju.